A thai konyha májvédő növényei

Az ázsiai gasztronómia növényei közül számos fajt gyógyászati céllal is alkalmaznak. Több növénynek  májvédő és májrákellenes hatást tulajdonítanak a népi gyógyászatban. Ezen növények között tartják számon az orbáncfűfélék családjába tartozó Cratoylum formosumot, a kurkumát (Curcuma longa), a keserűdinnyét (Momordica charantia) és a lóretekfát (Moringa oleifera).

A májcirrózis, valamint a hepatitis B vírus (HBV) kezelésére jelenleg alkalmazható gyógyszerek mellékhatásprofilja a kutatókat újabb gyógyszerek fejlesztésére ösztönzik. A thai népi gyógyászatban alkalmazott növényekkel végzett vizsgálat – bár nem bizonyítja a belőlük készített ételek gyógyhatását – azt igazolja, hogy egyes növények nemcsak kellemes ízük miatt érdemesek rendszeres fogyasztásra.

A C. formosum leveléből, C. longa gumójából, M. oleifera leveléből és hüvelyéből, valamint a M. charantia terméséből és leveléből alkoholos-vizes kivonatot és fehérjekivonatot készítettek. Kontrollként a C. longa gumójából forró vizes kivonatot alkalmaztak. A kivonatok biológiai aktivitását humán májkarcinóma-, a toxicitást a egészséges majomvese-sejtvonalakon vizsgálták.

A C. longa gumójának alkoholos-vizes kivonata 50-150 μg/ml koncentrációban jelentősen gátolta a daganatsejteket, miközben az egészséges sejtekre ennél jelentősen nagyobb koncentrációban sem volt toxikus (azaz a daganatsejteket gátolta, az egészségsekre nem volt toxikus). Hasonló gátlást figyeltek meg a C. formosum levelének alkoholos kivonatánál. A  M. oleifera termésének és M. charantia levelének alkoholos-vizes kivonata közvetlen vírusellenes hatást is mutatott.

A hagyományos tradicionális thai májvédő növények alkalmazása tehát nem alaptalan. Ezen fajok további tanulmányozását mi sem indokolja jobban, mint az a ténym hogy a jelenleg legfontosabb májvédő gyógyszerek tartott szilimarin is egy valamikori európai népi gyógynövény, a máriatövis terméke.

Felhasznált irodalom: Wanwisa Waiyaput et al.: Inhibitory effects of crude extracts from some edible Thai plants against replication of hepatitis B virus and human liver cancer cells, BMC Complementary and Alternative Medicine 2012, 12:246

Egyetemi adjunktus
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar,
Farmakognóziai Intézet

8 cikk

Cimkék ,

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top