Fahéjjal a „nehéz napok” ellen

A dysmenorrhea, vagyis a fájdalmas menstruáció kultúrától és életmódtól függetlenül sok nőt érint. A kísérő tünetek (fájdalmas kismedencei görcsök, erős vérzés, hányinger és hányás) pedig zavarhatják a napi tevékenységet, ezzel akár életminőségbeli romlást is okozva.

A fahéjat – amellett, hogy népszerű fűszer – a tradicionális gyógyászatban többek között emésztésserkentő, étvágyjavító hatásáért, valamint hasmenés, hüvelygyulladás, reuma, idegzsába, légzési zavarok esetén alkalmazzák. A modern fitoterápiában elsősorban emésztésre kifejtett hatása miatt használatos, a legtöbb kutatás jelenleg vércukorszint-csökkentő hatására irányul. A dysmenorrhea tüneteinek enyhítésére történő alkalmazhatóságát nemrégiben egy iráni kutatócsoport vizsgálta egy randomizált, kettős-vak klinikai vizsgálatban. A vizsgálatok 2013-2014 között történtek, 76 18-30 év közötti résztvevővel, a résztvevők mindegyike mérsékelt dysmenorrheában szenved. Kezelésként a vizsgálatban résztvevők fele fahéjport (420 mg) tartalmazó kapszulát kapott a menstruációs ciklus első három napján, napi 3-szor 2 kapszula dózisban. A kontrollcsoport tagjai fahéjpor helyett, placebóként keményítőt kaptak.

A vizsgálat eredményei szerint a tapasztalt fájdalom intenzitása kisebb, az időtartama pedig rövidebb volt a kezelt csoportban, és a vérzés mértéke is szignifikánsan csökkent a placebókontrollhoz képest. A dysmenorrheát kísérő hányinger súlyossága a kezelt csoportban jelentős csökkenést mutatott, az előforduló hányásos esetek száma is kevesebbnek bizonyult a kezelés hatására. A vizsgálatok során kellemetlen mellékhatást a résztvevők nem tapasztaltak.

 

Felhasznált irodalom:

Egyetemi tanársegéd
Budapesti Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Doktori Iskola, Gyógy- és Aromanövények témacsoport

9 cikk

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top