Egészségre vonatkozó állítások a kurkumáról

Nem minden tudományos, ami jogszerű és nem minden jogszerű, ami tudományos

Már itt a legelején érdemes leszögezni, hogy a kurkuma (Curcuma longa L.) vagy más néven indiai kurkuma kétséget kizáróan egy értékes fűszernövény. A gyöktörzséből (rizómájából) készült őrleményét (őrölt kurkuma) a konyhakultúrában nyugodtan lehet és érdemes is használni annak, aki szereti ezt az ízvilágot. Nem célunk tehát, hogy a kurkuma fűszernövényként történő felhasználásához hozzászóljunk, bár annyit érdemes megjegyezni, hogy még a fűszerként történő felhasználáskor is illendő lenne a csomagoláson feltüntetni annak a növénynek a pontos botanikai megnevezését és a felhasznált növényi részt, amiből az őrlemény készült. A kurkuma megnevezés ugyanis több fajt takarhat (például: Curcuma longa, L.; Curcuma xanthorrhiza, Roxb.), ezért amikor a növény gyógyhatásáról vagy egészségmegőrző hatásáról beszélünk, már nem csak lehetőség, de szakmai minimum, hogy a faj pontos megnevezését is megadjuk.

Először azt nézzük meg, hogy milyen egészségre vonatkozó állítások jelenhetnek meg jogszerűen a kurkumát hatóanyagként tartalmazó étrend-kiegészítők csomagolásán. Ehhez nem kell mást tennünk, mint megnézni az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) honlapján közzétett adatbázisban a kurkumára vonatkozó állításokat. Ezek mindegyike úgynevezett függőben lévő („on hold”) státuszú, ami azt jelenti, hogy az alkalmazandó dózisra vonatkozó előírás betartása mellett, jogszerűen használhatók az élelmiszeripari vállalkozó döntése alapján, saját felelősségére. Az adatbázisban ilyeneket találunk:

A Curcuma longa L gyöktörzs

 • segíti az emésztést
 • hozzájárul normál májfunkció fenntartásához
 • hozzájárul az epe megfelelő működéséhez
 • hozzájárul az ízületek és az izmok gyulladásos folyamatainak csökkentéséhez
 • hozzájárul az étvágy növeléséhez
 • segít megakadályozni a zsírok felhalmozódását
 • hozzájárul az ízületek rugalmasságának fenntartásához
 • segíti az ízületek normál működését
 • hozzájárul a bőr normál állapotának fenntartásához
 • segít fenntartani az immunrendszer megfelelő működését
 • antioxidáns hatású
 • támogatja a szív és a vérkeringés normál működését
 • hozzájárul a felső légúti rendszer és a tüdő megfelelő működéséhez
 • hozzájárul az egészséges csontozat fenntartásáához
 • támogatja az idegrendszer normál működését

Érdekes, hogy az adatbázisban egyetlen állítást sem találunk a jávai kurkuma (Curcuma xanthorrhiza) egészségre gyakorolt hatásáról.

Már a lista hosszúságából is gondolhatjuk, hogy itt valami bizonyosan nem stimmel. Nem tűnik valószínűnek, hogy a Curcuma longa tudományosan bizonyíthatóan ennyi mindenre kedvező hatással lenne. A jogalkalmazó azonban nem mérlegel (nem mérlegelhet?) és kénytelen tudomásul venni ezen függőben lévő állítások használatát, még akkor is, ha ezt a helyeztet az Európai Bizottság vélhetően súlyosan jogsértő késedelméből adódik, hiszen ezidáig nem hozott döntést a függőben lévő állítások engedélyezésről vagy elutasításáról. Mindezeket kényszerűen tudomásul véve, azért az mégis túlzásnak tűnik, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), miközben 22 millió forintra büntet egy vállalkozást a kurkuma tartamú étrend-kiegészítőjével kapcsolatos jogszerűtlen kommunikáció kapcsán, a határozatában kétségek megfogalmazása nélkül jelenti ki, hogy (a cég neve törölve):

„nem jogsértő az étrend-kiegészítő kapszula kurkuma összetevőjével kapcsolatosan olyan egészségre vonatkozó állítások alkalmazása a televíziós reklámokban, plakáton, a honlapon, amelyek azt sugallják, hogy a termék antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, továbbá ízületi problémák esetén, vérkeringésre és az érrendszer állapotára, továbbá az immunrendszer működésére gyakorolt kedvező hatás kiváltására képes (GVH :Vj-69/2015/185)

Jól láthatjuk, hogy a jogalkalmazó (GVH) határozatával – feltehetően csak kényszerűségből – mintegy állást foglalt -mégpedig pozitívan- abban a szigorúan tudományos kérdésben, hogy bizonyítottak-e a kurkuma fentebb felsorolt egészségügyi hatásai.

Tovább árnyalja a képet, hogy az EFSA tudományos állásfoglalása szerint (EFSA Journal 2017;15(5):4774) a Curcuma longa L gyöktörzsből extrakcióval kivont kurkumin tekintetében nem igazolható, hogy a „kurkumin hozzájárul az ízületek megfelelő működéséhez”. Ezen tudományos álláspont alapján a Bizottság elutasította a kurkuminra vonatkozó fentebb idézett egészségre vonatkozó állítás használatát (EU) 2018/1556 rendelet), de nem tett lépéseket a kurkumára vonatkozó hasonló állítás ügyében.

Mindezek azért különösen aggasztóak, mert a tudományos tények a használható egészségre vonatkozó állítások számához képest lényegesen „szűkmarkúbbak” a kurkumával kapcsolatban. Az indiai és a jávai kurkuma (Curcuma longa és a Curcuma xanthorrhiza) gyöktörzsére van elfogadott hagyományos növényi gyógyszer monográfia, de ezen túlmenően nem igen találunk más engedélyezett terápiás alkalmazást.

A monográfiákban elfogadottak szerint:

 • A Curcuma longa gyöktörzsből előállított gyógyszerkészítmény fokozza az epe áramlást és ezáltal egyhíti az emésztési zavarokat, úgymint teltségérzet, puffadás, lassú emésztés.
 • A Curcuma xanthorrhiza gyöktörzsből előállított gyógyszerkészítmény az emésztési zavarok (úgymint teltségérzet, puffadás, lassú emésztés) tünetei kezelésére javallt.

Ezen indikációk alapja a hagyományos használat és nem a megalapozott és klinikai vizsgálatokkal alátámasztható gyógyászati felhasználás, vagyis a hatásosságot és a biztonságosságot igazoló szakirodalmi adatok nem voltak elégségesek a növényi gyógyszerként történő engedélyezéshez. Ez ugyan a beteg szempontjából talán csak apró különbségnek tűnhet, de az egyszerűsített eljárásban engedélyezett hagyományos növényi gyógyszerek hatásosságával kapcsolatban a szakemberek körében inkább ébredhetnek fel kételyek, mint a teljes törzskönyvi dosszién alapuló növényi gyógyszerek esetében.

A kurkumával foglakozó tudományos szakirodalom igencsak szerteágazó, és szinte mindegyik függőben lévő állításhoz található azt támogató vizsgálati eredmény. Önmagában ez a tény még nem elegendő azonban ahhoz, hogy akár az egészségmegőrzés, akár a terápiás céllal történő alkalmazást kellően bizonyítottnak és a mindennapi gyakorlatban alkalmazandónak tekintsük. Példaként említhetjük a Curcuma longa bőrre gyakorolt hatását, amely a kurkumin gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és antioxidáns hatásán alapul. A 2016-ban publikált szisztematikus irodalom elemzés a klinikai vizsgálati eredményeket még nem találta elégségesnek egy egyértelműen pozitív következtetés levonásához a bőrbetegségekben történő alkalmazáshoz.

Hasonlóan lezáratlan a tudományos vizsgálatok sora, amikor például a kurkuminnak a diabéteszes neuropátiára kifejtet fájdalomcsillapító hatása a kérdés, azzal a különbséggel, hogy nincs függőben lévő állítása a kurkuma (kurkumin) ilyen típusú fájdalomcsillapító hatására, így ennek használata tiltott. Ez pedig azt jelenti, hogy az egészségre vonatkozó állítások alkalmazásnak jogszerűsége vagy jogszerűtlensége nincs szoros összefüggésben a bizonyítottsággal.

A tudomány feladata, hogy tanulmányozza, feltárja és igazolja azokat a területeket, ahol egy gyógynövény (mint a  kurkuma) vagy az abból kinyert tartalomanyag kedvező hatású lehet. A probléma akkor keletkezik, mint az esetünkben, amikor a jogalkotó a tudományosan még lezáratlan területeken átveszi az irányítást és lehetőséget ad (ha csak közvetett formában is) nem kellően bizonyított egészségmegőrző vagy terápiás ígéreteknek és alkalmazásoknak.

A sorozat következő cikkében a ginzenghez (Panax ginzeng) kapcsolódó egészségre vonatkozó állítások hátterét fogjuk részletesen megvizsgálni.

Gyógyszertörzskönyvezési osztályvezető
Béres Gyógyszergyár Zrt.

5 cikk

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top