Echinacea: immunrendszerünk támogatásának egyik lehetősége

Az ősz beköszöntével – hasonlóan a kora tavaszi időszakhoz – a közönséges nátha (megfázás) szezonja is megérkezett. Az év egészében, de ezen időszakokban különösen fontos immunrendszerünk támogatása, a betegségek kialakulásának megelőzése.

A megelőzésen a hangsúly

Az első és legfontosabb teendő a betegségek kialakulásának megelőzése, mellyel számos kellemetlenség elkerülhető. Ennek érdekében a megbetegedéses időszakokban különösen fontos a megfelelő higiénia betartása, azaz a közös használati tárgyak (kilincs, tömegközlekedési eszközök kapaszkodója, kapcsolók stb.) megfogása utáni és az étkezések előtti alapos meleg vizes szappanos kézmosás. Ezen felül fontos az őszi, téli és tavaszi időszakban a variálható réteges öltözködés. Továbbá elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag bevitele, amelyet fedezhetünk zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával, ha szükséges akár multivitamin készítménnyel is kiegészítve. Mindezek mellett immunrendszerünk támogatására a kasvirágból előállított készítmények is alkalmazhatók. De mi is az a kasvirág?

Az Echinacea

Az európai gyógyászatban leggyakrabban az Észak-Amerikából származó fészkesvirágúak családjába tartozó Echinacea purpurea, azaz a bíbor kasvirág használatos. A növénynemzetség latin nevét (Echinacea) jellegzetes virágáról kapta, amely a görög „sün” (echinos) szóból eredeztethető. A bíbor elnevezést pedig a virágzat szélén található lila/rózsaszín színű nyelves virágoknak köszönheti. Az Európai Gyógyszerkönyvben a növény gyökere valamint a föld feletti virágos hajtás, valamint a keskenylevelű (E. angustifolia) és halvány (E. pallida) kasvirág gyökere is hivatalos.

A kasvirág tartalmú készítmények a legtöbb esetben a növények gyökerének alkoholos kivonatát, ritkábban a föld feletti rész préslevét tartalmazzák. A gyógyászatilag legfontosabb vegyületei a poliszacharidok (hosszú, cukoregységekből felépülő molekulák). Hatásukat az immunsejtek aktiválásán keresztül érik el. Mindemellett ezen vegyületek tehetők felelőssé a növény sebgyógyulást serkentő hatásáért is.

A kasvirág kivonatának hatásosságát humán vizsgálatok is igazolják. Amennyiben a megfázásos megbetegedés elején kezdték el alkalmazni az Echinaceából készült (megfelelő minőségű!) terméket, a betegség lefolyása lerövidült, valamint a tünetek is enyhébbnek bizonyultak. Ilyen célra hazánkban több gyógyszer is elérhető. Mivel az Echinacea hatóanyagainak egy része hőre érzékeny, a kasvirágtea fogyasztása nem a legideálisabb módja a kezelésnek.

doktorandusz
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar,
Farmakognóziai Intézet

5 cikk

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top