Borostyán a hurutos köhögés kezelésében

A honlapon megjelent egyik korábbi, a kakukkfűről szóló cikk már említette az illóolajok jótékony, közvetlen nyákoldó hatását és ennek gyógyászati jelentőségét. A jelen írásban a produktív köhögés egy másik alternatívája is ismertetésre kerül.

A közönséges borostyán (Hedera helix) Európában és Délnyugat-Ázsiában honos évelő növény. Kapaszkodó léggyökerei segítségével gyakran kúszik fel házfalakra, fákra, de akár a földön is sűrű takarót képezhet. Örökzöld voltának köszönhetően a mondákban gyakran az örök élet és termékenység szimbólumaként szerepelt, valamint a pogány vallási szertartások kellékeként is felhasználták, azonban az orvoslásban nem alkalmazták jelentősebb javallattal.

Gyógyászati jelentőségére csupán az utóbbi évtizedekben derült fény. A hatásért felelős anyagok az ún. szaponinok (α-hederin, hederaszaponin-C). Mint ahogy nevük is mutatja (szaponin – szappan) ezen vegyületek felületaktív anyagok, így a sűrű nyákot oldani képesek, valamint a garat nyálkahártyájának ingerlésével enyhe köptető hatást is kifejtenek. Mindemellett kimutatták a borostyán-szaponinok hörgőtágító hatását is, így könnyebbé válik a légzés, valamint a köhögési inger is csökken. Ezen kombinált hatásmechanizmus révén nyújt a borostyán enyhülést a produktív köhögésben szenvedőknek. A növény hatásosságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy egy klinikai vizsgálatban a borostyánkivonat tartalmú készítmény nyákoldó hatása a szintén köptető hatású gyógyszerhatóanyaggal, az ambroxollal volt összevethető.

A gyógyászatban első sorban a növény vizes vagy etanolos kivonatát tartalmazó készítményeket – főként oldatokat – alkalmazhatunk. Más szaponintartalmú növényhez képest, (mint például az igazi édesgyökér (Glycirrhiza glabra), fehér szappangyökér (Gypsophylla paniculata), kankalin (Primula veris), alkalmazása biztonságosabbnak mondható, így várandósok és kisgyermekek (némelyik terméket már 1 éves kortól) produktív köhögésének kezelésében is alkalmazható. Fontos megjegyezni azonban, hogy relatív ártalmatlansága mellett is ügyelni kell az adagolás pontos betartására, ugyanis a borostyánból – és más szaponin tartalmú növényből – készült termék nagy mennyiségben történő fogyasztásánál számolni lehet a szaponin-túladagolás okozta gyomor-bél irritációval, hasmenéssel, esetleg hánytató hatással.

doktorandusz
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar,
Farmakognóziai Intézet

5 cikk

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top