Vigyázat, átverés!

Ebben a cikkünkben egy egyszerű játékra invitáljuk olvasóinkat. Összeállítottunk egy, az áltudósok felismerését elősegítő bingójátékot. Mivel az egészség nem játék, javasoljuk, hogy vegye komolyan a most közzétett áltudós-bingójáték szabályait.

A játék segítségével gyorsan és egyszerűen lehet ellenőrizni a gyógynövényekkel kapcsolatos információk forrásának a hitelességét. A játékot többen is játszhatják, de egyedül is kiváló szórakozást nyújt. Praktikus lehet kinyomtatni a játéklapot, amelyen 5 sorban és 5 oszlopban 25 játékmező található. Ezentúl csupán egy tollra lesz szükség a játékhoz.  A játékot játszhatjuk célzottan is, vagy akár mindennapi tevékenységeink mellett folyamatosan is. A játék menete a következő: az olvasott, hallott, látott információ tartalmát ellenőrizzük le a játéklapon. Ha növényekkel kapcsolatban bármelyikkel találkozunk, akkor jelöljük meg az állítást a játéklapon, és kiáltsunk fel hangosan: Bingó! – ez az információ nagy valószínűséggel nem szakértőtől származik. Néha az állítások másképp vannak megfogalmazva, mint a játéklapon, de ilyenkor is a tartalom azonossága esetén tehetünk ikszet. Minél több állítást tudunk jelölni a lapon, annál erősebb lesz a gyanú, hogy álszakértővel van dolgunk. Ha többen játsszák, akkor többféle szabály szerint lehet nyertest választani. Az egyik verzió alapján a játék nyertese az a játékos, aki egy cikk/weboldal/interjú alapján több ikszet tud tenni. Lehet azonos forrást értékelni, akár több fordulóban is. Ugyanakkor fordítva is lehet játszani, amikor minél több, gyanús kifejezéstől mentes cikket kell találni a gyógynövényekkel kapcsolatban.

Javasoljuk olvasóinknak, hogy a legizgalmasabb forrást küldjék el számunkra az evgyogynovenye@gmail.com e-mail címre.

A játékot (és a viccet) félretéve fontosnak tartjuk felhívni az olvasóink figyelmét, hogy a nem megfelelő forrásból származó információk óriási veszélyeket rejtenek magukban.

Érdemes megjegyezni, hogy a játék önmagában nem helyettesíti a valódi szakértő véleményét az információ hitelességéről.

Tájékozódjon hiteles forrásból! Egy korábbi cikkünkben további tanácsokat adtunk arra vonatozóan, hogyan ismerje fel a kuruzslókat.

Tudományos segédmunkatárs
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar,
Farmakognóziai Intézet

65 cikk

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top