Új lehetőség az alkoholbetegség legyőzésére?

Az alkohol olyan, mint a szerelem. Az első csók varázslatos, a második meghitt, a harmadik megszokás. (Raymond Chandler)

Meglehet, hogy a fenti hasonlat szerelemre vonatkozó részén cinikusan nevetünk vagy egyet nem értve csóváljuk a fejünket, azonban az alkohollal kapcsolatban egyetértően bólogathatunk.

De miért is emeli először az ember a szájához azt a bizonyos korsót vagy poharat? Ennek számos oka lehet: talán a felnőtté válás misztériumában szeretne osztozni, esetleg a családja vagy a baráti körének hatására, de az is lehet, hogy kíváncsiságból.  Miért teszi meg másodszor is? Valószínűleg azért, mert újra át szeretné élni az alkohol okozta bódult, kellemes állapotot. Végül miért nem tud tőle megválni? Mert szokásává válik az italozás; testi és lelki függőség alakul ki, melyek közül utóbbi az erősebb és a nehezebben leküzdhető.

A BBC híradása szerint, az amerikai Harvard Egyetem kutatásai alapján a Kínából származó kudzu gyökér ígéretes megoldást jelenthet azok számára, akik csökkenteni szeretnék a szervezetükbe bevitt alkoholmennyiséget. Cikkünk mindazoknak szól, akik tudatosan szeretnék csökkenteni, vagy az egészséges keretek között tartani alkoholfogyasztásukat. Mielőtt megismerkednénk ezzel a távol-keleti növénnyel, érdemes kicsit körbejárnunk a következő két kérdéskört.

Mikor beszélünk alkoholizmusról?

Alkoholizmusról akkor beszélünk, ha valakinél már kialakult a függőség, nem tud uralkodni ivási szokásain, ami mindennapi tevékenységeinek minőségi elvégzésére is rányomja bélyegét.

Két csoportba oszthatók azok, akik már függőségtől szenvednek: az egyik, akiknek mindennap alkoholt kell fogyasztaniuk, a másik csoport tagjai pedig azok, akik nem képesek megállni a teljes lerészegedésig, habár lehet, hogy csak hetente-kéthetente teszik ezt meg.

No de mennyi az annyi? Azaz ismerkedjünk meg az alkoholegységgel!

Egy egység alkohol, azaz alkoholmennyiség, amelyet egy átlagos ember mája 1 óra alatt képes lebontani. Ez 8-12 grammot jelent. Egy egység alkohol található 2 cl égetett szeszesitalban, 1 dl borban, vagy 1 pohár sörben.

Az egy fő esetén elfogadható napi alkoholfogyasztás, amit alkoholegységben szokás kifejezni, számos tényezőtől függ, mint például a nem, a kor, a testtömeg és az egészségi állapot. A legújabb ajánlások szerint a heti megengedhető, egészségre nem káros, mérsékelt alkoholfogyasztás 14 egység. Jóllehet ez soknak tűnik, azonban, ha utána számolunk kiderül, hogy napi 2 pohár sörrel már el is értük a 14 egységet, és így könnyű belátni, hogy meglepően könnyű túllépni ezt a határt. A jelenleg kutatások tárgyát képező kudzu gyökér azok számára is segítséget nyújthat a közel jövőben, akik rendszeresen túllépik ezt a mennyiséget.

Kudzu gyökér

A kudzu a Puerariák (fojtóbabok) nemzetségébe tartozó, Dél-Kelet-Ázsiában, Kelet-Ázsiában és néhány csendes-óceáni szigeten őshonos pillangósvirágú, hüvelyes növény. Már időszámításunk kezdetén használták köhögés, megfázásos és influenzás tünetek enyhítésére, illetve magas vérnyomás kezelésére. Feljegyezték azonban azt is, hogy időszámításunk után 600-ban már alkalmazták a túlzott mennyiségű alkoholfogyasztás megelőzésére.

Az USA-ban a ’30-as és ’40-es években a talajerózió kivédésére telepítették be, ma már invazív fajnak számít, és kormányzati programokkal tartják kordában terjedését. Napjainkban fontos ipari növény: rostjait kosárkészítésre, levelét takarmányként hasznosítják, a gyökerében raktározott keményítő pedig az ázsiai konyha egy alapanyaga.

Lehetséges, hogy a növény világszerte nagyobb ismertséget érdemelne?

Egy amerikai placebokontrollos kutatásban 17 nagyivó esetén vizsgálták, milyen hatással van rájuk, ha alkohollal együtt kudzugyökér-kivonatot is fogyasztanak. Eredményeik szerint a vizsgált személyek esetében az elfogyasztott mennyisége jelentősen (34-57%-kal) csökkent, ha az ital mellé kudzu kivonatot is fogyasztottak.

A kudzu pontos hatásmechanizmusa még nem ismert. Azt azonban tudjuk, hogy a növény kivonata felgyorsítja azt a folyamatot, amíg „jó hangulatba” kerül a fogyasztó, ugyanakkor nem csökkenti az alkohol iránti vágyat vagy sóvárgást. Egy, a Harvard Egyetemen végzett kutatásban a kudzugyökér antioxidáns hatású izoflavonoid tartalomanyagának, a puerarinnak a hatását vizsgálták női és férfi önkénteseken. Meglepő módon azok, akik a kudzuból származó vegyületet is kapták lassabban, két korty között nagyobb szünetet tartva iszogattak. A kutatók szerint a hatóanyag feltételezhetően megnöveli az agyban a vérátáramlás mértékét. Tehát kudzu kivonat abban segíthet, hogy az agyi jutalomközponthoz hamarabb eljusson az alkohol, és a hatásit korábban kifejtse. Mivel így a kívánt hatás kevesebb alkohollal is elérhető, szinte észrevétlenül csökkenthet a bevitt alkoholmennyiség is.

A kezdeti, igen biztató kutatási eredmények alapján lehetséges, hogy a növényből készült kivonatot vagy megfelelő hatóanyagokat tartalmazó, minőségi termékek a jövőben számos nagyivónak segíthetnek az alkoholfogyasztás mérséklésében. Ahhoz, hogy a kudzu termékek a gyakorlatban is alkalmazhatóak legyenek a bevitt alkohol mennyiség csökkentésére további vizsgáltok szükségesek. Mindenkit óvna intenénk azonban attól, hogy kétes minőségű kudzu termékért szaladjon a legközelebbi (web)áruházba. A hatásért felelős vegyületek megismerésével, a haszon-kockázat mérlegelésével és a a lehetséges mellékhatások felderítésével megfelelő termék kifejlesztésére nyílhat lehetőség.

Az alkoholfogyasztás csökkentésére bizonyítottan biztonságos és költséghatékony módszer az akaraterő alkalmazása. Ha tudatosan szeretnénk figyelni a mennyiségre érdemes megismerni és kipróbálni például a 2-3-4-0 programot!

Képek forrása: ISTOCK, BBC

gyógyszerészhallgató
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar, Farmakognóziai Intézet

12 cikk

Cimkék ,

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top