Természetes segítség napégés esetére

A napfény számos kedvező élettani hatással rendelkezik. A túlzott napozás hatására azonban az érintett területen bőrgyulladás alakulhat ki, amely nemcsak bőrpírral, hanem fájdalmas, égő érzéssel, súlyosabb esetben hólyagok képződésével is jár. A napégést követően kiemelt jelentőségű a sérült bőr megfelelő hűtése, és a bőséges folyadékbevitel. Általánosan elmondható, hogy a napégés kezelésére nagy víztartalmú, kevéssé zsíros készítmények alkalmazása javasolt. A felszakadó hólyagokat fertőtlenítő, hámosító készítményekkel kell kezelni. A nagyfokú napégés bőrtüneteit gyakran kísérheti rossz közérzet, láz, hányinger és hányás, ilyen esetben a tünetek kezeléséhez orvosi segítség szükséges.

százlevelű rózsa

Az enyhébb napégés kezelésére számos növényi készítményt is használhatunk. Nagy népszerűségnek örvendenek a százlevelű rózsa alkoholos kivonatát tartalmazó készítmények, amelyek gyulladáscsökkentő és hűsítő hatással is rendelkeznek. A spray formájában alkalmazott kivonat a bőrön védőréteget képezve megakadályozza annak kiszáradását. Az antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású kamilla szintén hatásosan alkalmazható különböző eredetű bőrgyulladások kezelésére. A kamillavirágzat forrázata lemosóként vagy fürdőadalékként is felhasználható. A körömvirágot régóta használják a népi gyógyászatban külsőleg sebgyógyításra és bőrgyulladások kezelésére. A körömvirágból házilag is készíthető forrázat, kivonatának külsőleg történő alkalmazása elsősorban enyhe bőrgyulladások, napégés, valamint kisebb sérülések vagy lassan gyógyuló sebek esetén ajánlott. Fontos tudni, hogy a fészkes virágzatúak, így a kamilla és a körömvirág is okozhatnak allergiát, ezért az arra érzékenyek számára nem javasolt a növényeket tartalmazó készítményekkel használata.

Nagy jelentőségű az orvosi aloé leveliből préselt poliszacharid tartalmú gél bőrgyógyászati felhasználása, amellyel jól kezelhetők az enyhébb bőrsérülések és a kisebb kiterjedésű égési sérülések. A lándzsás útifű friss levét és présnedvét is felhasználják bőrgyulladások kezelésére. A gyulladt bőrfelület kezelésére alkalmas borogatást készíthetünk a nagylevelű csodamogyoróból is. Egyes források különböző cserzőanyag-tartalmú növényeket (pl. tölgyfa, kígyólevelű keserűfű) is ajánlanak napégés kezelésére, ezek hatásossága azonban nem megfelelően bizonyított.

A sárgarépában is nagy mennyiségben megtalálható karotinoidok felhalmozódnak a bőr felső rétegeiben és kismértékű fényvédelmet biztosítanak, azonban a biztonságos napozáshoz elegendő sárgarépa és karotinoidok elfogyasztása nem lehetséges.

őszi vérfűÉrdekesség, hogy néhány növény kivonata véd a napsugárzás káros hatásaitól. A külsőleg alkalmazott őszi vérfű kivonat csökkenti az UVB sugárzás azonnali és egy nappal későbbi hatásainak egy részét (erősíti a bőr elaszticitását, gátolja a ráncképződést). Az kendermagolaj is védi a bőrt az UVA és az UVB sugárzástól. Az olajban található linolénsav, A- és E-vitamin kiválóan átjut a bőrön keresztül, ezért külsőleges alkalmazása elősegíti a sebgyógyulást és javítja a bőr állapotát. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a készítmények nem helyettesítik a mechanikai fényvédelmet biztosító napozó készítményeket.

  1. kép: százlevelű rózsa (Rosa centifolia)
  2. kép: őszi vérfű (Sanguisorba officinalis)

egyetemi adjunktus
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar,
Farmakognóziai Intézet

65 cikk

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top