Első tavaszi gyógynövényünk: a medvehagyma

A tavasz első hírnökeként a medvehagyma már március elején-közepén megjelenik, így a kora tavaszi időszak első és legkedveltebb gyógynövénye. Hagymája tojásdad, fehér színű. Levelei hosszúkásak, 5-20 cm nagyságúak, világoszöldek. Virágai fehéres színűek, április-májusban nyílnak. Az egész növény fokhagyma illatú.

Hol és hogyan gyűjthető a medvehagyma?

A medvehagyma Magyarországon a Mecsekben, az Északi- és a Dunántúli-középhegységben fordul elő, lombhullató erdők aljnövényzeteként. Hazánkban nem védett faj, így a védelem alatt álló területek kivételével mindenhol gyűjthető, persze kizárólag saját használatra! A leveleket vagy a virágzó hajtásokat virágzás elején gyűjthetjük, ilyenkor a legmagasabb a növények hatóanyag-tartalma. A gyűjtés kézzel vagy sarlóval történhet, fontos, hogy egy tőről csak a levelek felét szedjük le, így biztosítjuk a növények megmaradását. Az utóbbi években egyre többen gyűjtik a medvehagyma levelét, ezért bizonyos területeken idén megtiltották a begyűjtést.

Gyűjtéskor nagy figyelmet kell szentelni a medvehagyma pontos felismerésére, mivel összetéveszthető súlyosan mérgező növényekkel, például a májusi gyöngyvirággal. A gyöngyvirág levelei rövid nyelűek, méretük nagyobb, színük sötétebb zöld, felületük merev, enyhén viaszos. A gyöngyvirág levelei mindig szagtalanok, a medvehagymáé fokhagymaszagúak; a gyöngyvirág virágai a tő közelében erednek késő tavasszal és édes illatúak.

Mire jó a medvehagyma?

A növény főhatóanyaga egy kéntartalmú vegyület, az alliin, de tartalmaz még illóolajat, flavonoid-glikozidokat, vitaminokat (A, C, B1 és B2) és ásványi anyagokat.

Gyógyhatása hasonlít a fokhagymáéhoz: érelmeszesedés megelőzésére és magas vérnyomás esetén alkalmazzák, csökkenti a vércukorszintet és a koleszterin-bioszintézist. Enyhébb esetben önállóan, súlyosabb esetben a gyógyszeres kezelés kiegészítésére alkalmazható.

A medvehagymának és készítményeinek tartós fogyasztása nem ajánlott véralvadásgátló gyógyszerek alkalmazása esetén, mivel a vérzés kockázatát fokozhatja!

A medvehagyma leginkább fűszernövényként használatos, erős íze kellemes aromát kölcsönöz az ételeknek, sokoldalúan elkészíthető. Frissen érdemes fogyasztani, mert szárítva és fagyasztva is veszít aromaanyagaiból.

Egyetemi tanársegéd
Budapesti Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Doktori Iskola, Gyógy- és Aromanövények témacsoport

9 cikk

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top