Szakértelemmel a petrezselyemről is

Számos bejegyzésünk született már arról, hogy miért a Gyógynövénylap.hu-n érdemes tájékozódni a gyógynövényekkel kapcsolatban. Jót s jól! címmel megjelent cikkünkben biztosítottuk az olvasóinkat afelől, hogy a Gyógynövénylap.hu szerzői a nemzetközi tudományos folyóiratokban megjelent legfrissebb kutatási eredményekhez is hozzáférnek, és értelmezni is tudják azokat.

De mit is jelent az értelmezés a gyakorlatban?

Korábbi Facebook játékunk során megígértük az olvasóinknak, hogy hamarosan növényismertető cikket közlünk a petrezselyemről. Hogy ezt megtehessük, a petrezselyemmel kapcsolatos legfrissebb nemzetközi kutatási eredmények után néztünk, és ehhez az egyik legnagyobb tudományos kereső adatbázist, a PubMedet használtuk. Ahhoz, hogy a saját munkánkat megkönnyítsük, a petrezselyemmel kapcsolatos összefoglaló cikkek átnézésével kezdtük a publikációk szűrését. Hamar biztató című (Parsely: a review of ethnopharmacology, phytochemistry and biological activities – Összefoglaló cikk a petrezselyem etnofarmakológiájáról, fitokémiájáról és biológiai hatásairól) közleményt találtunk. Igaz, 5 éve jelent meg, de még így is jó kiindulási alapot szolgáltathatott volna a Gyógynövénylap.hu számára készülő cikkhez. A cikk a Journal of Traditional Chinese Medicine folyóiratban jelent meg. Az újság tájékoztatása szerint az itt megjelent cikkeket közlés előtt a cikk szerzőitől független szakemberek bevonásával ellenőrzik, tehát peer review, vagy magyarul kollegiális lektorálás alá vetik. A cikket a ResearchGate kereső szerint 1 390-an olvasták el, és 39 közleményben idézték az ott megjelent adatokat.

Mi is elolvastuk. Lássuk, mit találtunk benne.

A cikk felépítése első ránézésre tetszetős, megfelel a tudományos közlemények általános felépítésének. A cikk elején egy összefoglaló (absztrakt) található, amely bevezetés (introduction), módszerek (methods), eredmények (results), következtetések (conclusions) fejezetekre tagozódik. A cikk angolsága közel sem tökéletes, például rögtön az absztrakt összefoglaló (conclusions) részének angol mondatai igen nehezen értelmezhetőek, ha egyáltalán azok. A cikk törzsszövege is a bevezetés résszel kezdődik, azonban a fő szövegben már nem találkozunk módszerek és eredmények fejezetekkel, a bevezetést a következtetések fejezet követi. Hogy a hiányzó részek a tördelés során vesztek-e el, nem tudjuk.

A cikk szövegében a szerzők kissé belekavarodtak a növénynevekbe. A közleményben hibásan a “Petroselinum hortence“-t használták a petrezselyem (Petroselinum crispum) szinonim neveként, amely csak egy betűben különbözik a tényleges szinonim névtől a Petroselinum hortense-től. Ha más gond nem lenne a cikkel, akkor ez a tévedést jóhiszeműen betudhatnánk a véletlennek is. Sokkal riasztóbb és meglepőbb azonban, hogy a szerzők a petrezselyem nemzetségnevét, a Petroselinumot összetévesztették egy Gram-negatív baktérium nemzetség (Pseudomonas) nevével. A cikkben összesen 16-szor hivatkoznak egy nem létező fajra, a Pseudomonas crispumra, amelynek a szerzők szerint föld feletti része, levele, szára, népi gyógyászati múltja és számos előnyös élettani hatása is van… Szerencsére fűszernövények és baktériumok hibridjei még a horrorfilmekben sem léteznek – tudományosnak tűnő folyóirat tudományosnak tűnő cikkében mégis találkoztunk egy ilyen szörnyszülöttel!

Ilyen kapitális hiba után felmerül a kérdés, megbízhatunk-e bármiben, amit a szerzők leírtak? Az biztosnak tűnik, hogy a szerzők nem hozzáértő szakemberek, és az is kétséges, hogy átnézte-e bárki a cikket megjelenés előtt. Sajnos, a példa nem egyedi: az internet korában számos tudományosnak tűnő lapban naponta jelennek meg cikknek tűnő badarságok. Az információ pedig gyorsan terjed, s néha úgy tűnik, a tévinformáció még gyorsabban. Nem mindegy tehát, hogy azok, akik magyar nyelven ismeretterjesztő céllel dolgoznak fel nemzetközi szakirodalmat gyógynövényekről, értik-e azt, amiről írnak. Másokért nem tudunk felelősséget vállalni, azt viszont ígérhetjük, hogy ami itt jelenik meg, az megbízható, kritikailag értékelt információ.

 

U. i.: A fent említett cikk további kritikai értékelésére nem fordítottunk több időt, mivel azt, a fent ismertetett hibák miatt megbízhatatlannak ítéltük. A Gyógynövénylap.hu számára készülő petrezselyemről szóló cikk megírásához más forrás után nézünk. Kérjük, kedves olvasóinkat legyenek türelemmel, hamarosan megjelenik a megfelelő források felhasználásával elkészített cikk a növényről. Addig is ajánljuk többi írásunkat!

 

Tudományos segédmunkatárs
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar,
Farmakognóziai Intézet

60 cikk

Cimkék ,
Top