Szagtudás – egy szippantás a halál?

Az illóolajok napjainkban egyre népszerűbbé válnak, sajnos azonban a megnövekedett kereslet hatására a kínálat is felhígulni látszik. Egyre több olyan forgalmazó tűnik fel a piacon, akik nem létező hatásokat tulajdonítva az olajnak többszörös áron adják el azt. A probléma ezzel többek között az, hogy a vásárlók és a betegek elfordulhatnak a bizonyítékokon alapuló orvoslás kínálta, valóban hatásos megoldásoktól és kétes minőségű termékek használatával veszélyeztetik az egészségüket. Többször írtunk már róla, hogy nem minden biztonságos, ami természetes (pl. légyölő galóca), és arról is, hogy a növényeknek, így a növényekből nyert olajoknak is megvan a helyük a modern gyógyszerkincsben. Azokból az illóolajokból, amelyeknél a tradicionális felhasználást vagy a felhasználás hatásosságát és biztonságosságát klinikai vizsgálatokkal is sikerült bizonyítani hagyományos növényi gyógyszer, illetve növényi gyógyszer is készülhet.

Aromaterápia során az illóolajokat inhalálják, vagy külsőleg masszírozásra, borogatásként vagy fürdőadalékként használják. Az illóolajok belsőleges felhasználása nem tekinthető aromaterápiának, mégis többször találkozhatunk olyan forrással, aki a kétes minőségű illóolajat belsőlegesen ajánlja aromaterápia címszó alatt.

Az illóolajok minősége gyakran nem függ össze az árukkal. A magas ár egyáltalán nem garancia a minőségre. Nem egyszerű kiszűrni a haszonhajhász forgalmazókat, de vannak olyan árulkodó jelek, amelyek segíthetnek. Különösképp akkor gyanakodjunk, ha a patikákban kapható illóolajok átlagárhoz képest többszörös áron kínálják az adott terméket.

Az illóolajokról olvasva két árulkodó hiba szokott előfordulni. Az első, hogy egy növény egy illóolajat tartalmaz, és bár az illóolajok több komponensből állnak egy növényből egy illóolaj nyerhető ki. Hibás tehát úgy fogalmazni, hogy a levendula illóolajai vagy a kamilla illóolajak. Az illóolaj angolul ’essential oil’ és ezt a kifejezést gyakran helytelenül esszenciális olajnak fordítják (ferdítik) magyarra, a helyes illóolaj fordítás helyett. Az esszenciális zsírsavak, mint például a halolajban található ω-3 zsírsavak nem illékonyak. A pongyola megfogalmazás oka gyakran a megfelelő szaktudás hiánya. Az sem túl biztató jel, ha az olajoknak túlságosan szerteágazó hatást tulajdonítanak. Nincs illóolaj, ami krónikus betegségeket, vagy a rákot gyógyítaná. De antibiotikumok helyett sem alkalmazhatók az illóolajok. Az aromaterápia során elérhető koncentráció sok száz- vagy akár ezerszerese is szükséges ahhoz, hogy a hatás antibiotikumokkal összemérhető legyen.

Nagy árrés, nagy átverés?

A profitorientált, szakmai háttérrel nem rendelkező forgalmazók elsődleges célja a gyors haszon felhajtása. Ezt egyrészt úgy tudják elérni, hogy mesterséges forgalmat generálnak a termékeiknek, jól hangzó szlogenekkel, hatásokkal és a garantált biztonságossággal hirdetik őket. Számtalan esetben tulajdonítanak olyan hatást az illóolajoknak, amelyekkel azok nem rendelkeznek. Az egyes illóolajok alkalmazási területére vonatkozóan a gyógyszerész segítségét érdemes kikérni. Hogy miért nem a fitoterapeutáét, arról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Másrészt pedig a termékek előállítási költéségének minimalizálása is jó módszer a hasznon növelésére.

A megbízhatatlan forrásból származó olajoknál nagy a hamisítás veszélye. A hamisítás során alkalmazott anyagok között lehetnek olyanok is (pl. benzol, halogénezett vegyületek), amelyek az egészségre ártalmasak. Mivel az illóolajok zsíros konzisztenciájúak, ezért zsíros olajjal is szokták a termékeket „hígítani”. Tipp: Ezt otthon is egyszerűen ellenőrizhetjük. Ha egy papírlapra cseppentünk pár csepp illóolajat, és egy nap elteltével is zsíros folt látható a becseppentés helyén, akkor az olaj minősége nem megfelelő (állás vagy hő hatására, vagy a levegő oxigénjének hatására elgyantásodott, vagy zsíros olajjal szennyezett volt).

A gyógyászatban gyógyszerkönyvi minőségű olajokat kell használni. Ahhoz, hogy egy illóolaj gyógyszerkönyvi minőségű lehessen meg kell felelnie a VIII. Magyar Gyógyszerkönyv által előírt minőségi és mennyiségi vizsgálatoknak. Termék választásakor tehát keressük a gyógyszertárakban kapható gyógyszerkönyvi minőségű olajokat.

Felmerül a kérdés, hogy mennyire lehet veszélyes valódi szakmai háttér nélkül illóolajat választani? A válasz az, hogy akár életveszélyes is lehet.

Az illóolajok kockázatait nem tudjuk röviden felsorolni, de talán a borsosmentaolaj példájával jól érzékeltethető a helyzet. Gyermekkorban a menta illóolajában található mentollal szembeni érzékenység fokozott, aminek következtében légzésmegállás vagy légúti görcs alakulhat ki, ezért 4 év alatti kisgyermekek esetén mentol-tartalmú készítményt (mentaolaj, eukaliptuszolaj) nem szabad használni.

A fogyasztók, vásárlók érdekében szükséges lenne az illóolajokra is kiterjedő megfelelő szintű szabályozás, és a széleskörű tájékoztatás. Jelenleg érdemes a gyógyszerkönyvi minőségű olajokat választani és a régóta a piacon lévő megbízható gyártók által forgalmazott termékeket előnyben részesíteni.

A cikk szerzői: Szabó Réka Eszer gyógyszerészhallgató és dr. Tóth Barbara gyógyszerész

Tudományos segédmunkatárs
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar,
Farmakognóziai Intézet

65 cikk

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top