Sáfrányt ülőidegzsábára

A sáfrány (Crocus sativus) termőlevele közismert és drága fűszer. A gasztronómiai alkalmazása mellett számos farmakológiai aktivitását ismeri a szakirodalom. Nagy mennyiségben tartalmaz karotinoidokat (sárga színanyagok) és illóolajat. A szafranal, az illóolajban nagy mennyiségben előforduló aromás vegyület, számos kedvező élettani hatással bír. Egy nemrég megjelent tanulmányban a szafranal ülőideg-zsábára kifejtett hatását vizsgálták.

A nervus ischiadicus összenyomódása esetén széles spektrumú tünetegyüttes (az érzékkieséstől a bénulásig), az ülőidegzsába (isiász) lép fel. Kezelése a fájdalomcsillapításban és a bénulás megelőzésében merül ki.

A betegség jól modellezhető a patkányokon a nervus ischiadicus nevű ideg roncsolásával. Az idegsérülés utáni további károsodásért az oxidatív stressz a felelős. A vizsgált patkányok ülőidegének roncsolása után a hátsó lábak funkcionalitását, hidegre való érzékenységét és a mechanikai fájdalom ingerküszöbét vizsgálták, majd a kísérlet végén az idegek hisztopatológiai változásait értékelték. A kísérlet során a szafranal hatását az E-vitamin hatásához, valamint kontrollcsoporthoz viszonyították.

A hátsó lábak funkcionalitását SFI (ülőideg funkcionalitás index) értékben fejezték ki 0-100 skálán. A szafranallal kezelt csoport SFI értéke ugrásszerűen növekedett, a kezelés végére megközelítette a 100 értéket (az ép ideg funkcióját). Az E vitaminnal kezelt csoport esetén is szignifikáns javulást tapasztaltak a kezeletlen csoporthoz képest, a szafranal és E-vitamin kezelés között nem volt különbség.

A fájdalominger-küszöb a kezelt állatokban magasabb volt, mint a kontrollcsoporté. Az E-vitaminnal kezelt csoport esetén is hasonló eredményeket figyeltek meg. A lábikraizmok hisztopatológiai vizsgálat alapján megállapították, hogy az idegek degenerációjára és az izomsorvadásra is előnyösen hatott a szafranal.

A sáfrányban található szafranal nevű anyag az ülőidegzsába modellkísérletben potens vegyületnek bizonyult. Hatásának pontos módja nem ismert, és további vizsgálatok szükségesek annak megállapításához, hogy embereken alkalmazva is kifejti-e kedvező hatását.

Felhasznált irodalom: E. Tamaddonfard et al. Effects of safranal, a constituents of saffron, and vitamin E on nevre functions and histopathology following crush injury of sciatic nerve in rats. Phytomedicine 21(2014)717-723

Tudományos segédmunkatárs
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar,
Farmakognóziai Intézet

8 cikk

Cimkék
Top