Sáfránnyal a depresszió ellen

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint világszerte közel 300 millió ember szenved különböző mértékű depressziótól. A depresszió kezelésére a szintetikus hatóanyagok mellett számos növényt is alkalmaznak, amelyek közül a leginkább kutatott depresszióellenes hatású növény az orbáncfű (Hypericum perforatum). Napjainkban egyre több tudományos figyelem irányul a világ egyik legdrágább fűszerére, a sáfrányra (Crocus sativus) is.

A sáfrány bibéjét az ázsiai népi gyógyászatban évszázadok óta használják gyógyászati célokra is. Főbb tartalomanyagainak, a krocinnak, krocetinnek, a szafranalnak és a pikrokrocinnak jelentős antioxidáns hatása van, továbbá állatkísérletek során bizonyították a krocin és a krocetin antidepresszáns hatását is. Az utóbbi években számos klinikai vizsgálatban értékelték a sáfrány depresszióellenes hatását.

A Szegedi Tudományegyetem kutatói által közölt legfrissebb kutatási eredmények fényt derítenek arra, hogy a sáfrány valóban hatásos lehet-e az enyhe- és középsúlyos depresszió enyhítésére. A sáfránnyal kapcsolatos metaanalízis számos, hasonló módszertannal végzett klinikai vizsgálat értékelésével készült. A klinikai vizsgálatokat összefoglaló és értékelő metaanalízisek a bizonyítékokon alapuló orvoslás legmagasabb bizonyítékszintjét képviselik. A metaanalízisek legfőbb előnye, hogy minden elérhető adatot figyelembe vesznek, így nagyobb statisztikai erővel bírnak, mint az egyes vizsgálatok külön-külön.

A bizonyítékokon alapuló orvoslás (evidence-based medicine) piramisa

A sáfrány depresszióellenes hatását értékelő metaanalízishez több tudományos adatbázis segítségével gyűjtötték össze az összes elérhető közleményt. Az elemzés során csak olyan randomizált, kontrollált klinikai vizsgálat került értékelésre, amelyekben a sáfrányt önmagában (tehát nem valamilyen más szerrel kombinálva) adták enyhe- és középsúlyos depresszióban szenvedő betegeknek. Az értékelt klinikai vizsgálatok során a betegeket minden esetben véletlenszerűen két csoportba osztották. A betegek egyik fele napi 30-100 mg sáfrányt vagy sáfránykivonatot kapott, míg a másik csoportba kerülő betegek a vizsgálatok egy részében placebót, más részében antidepresszáns hatású szintetikus gyógyszert (szelektív szerotoninvisszavétel-gátlót) kaptak. Így a sáfrány hatását placebóhoz és antidepresszáns gyógyszerhatóanyagokhoz (fluoxetin, citalopram) is lehetett hasonlítani. A metaanalízisbe bevont 11 klinikai vizsgálat közül 9 statisztikai értékelésére került sor. Az eredmények alapján elmondható, hogy a sáfrány szignifikánsan jobb antidepresszáns hatással rendelkezett, mint a placebó. A szintetikus antidepresszánsok valamelyest hatásosabbak voltak mint a sáfrány, a különbség ebben az esetben nem volt statisztikailag szignifikáns. A sáfrányt kapó, illetve a placebó csoportba tartozó betegek körében a mellékhatások szempontjából nem volt különbség.

A tudományos közlemény itt érhető el:

The Efficacy of Saffron in the Treatment of Mild to Moderate Depression: A Meta-analysis.

Tudományos segédmunkatárs
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar,
Farmakognóziai Intézet

63 cikk

Cimkék
Top