Preventív célú kávézás

A potenciálisan kedvező hatású élvezeti cikkek között a kávénak is helye van. Egyes adatok szerint a rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a cukorbetegség kialakulásának az esélyét, befolyásolja az inzulinszerű növekedési faktorokat, valamint hatással lehet a nemi hormonokra is.

A nemi hormonok szintjének emelkedése, az inzulinszerű növekedési faktorok és az inzulinrezisztencia jelentősen összefügg a prosztatarák kialakulásával. Így a kávéfogyasztás befolyásolhatja a prosztatarák kialakulásának esélyét. Ezt az összefüggést egy 1970 és 2007 között végzett angliai vizsgálatban figyelték meg, amelyben 6017 férfi vett részt.

A kérdőíven életmódbeli (alkoholfogyasztás, dohányzás, kávéfogyasztás) és foglalkozással kapcsolatos adatokat gyűjtöttek, majd a résztvevők általános egészségügyi állapotának felmérésével (testtömegindex, vérnyomás, koleszterinszint, vércukorszint) folytatódott a vizsgálat. Az átlagban 28 évig tartó vizsgálat során a prosztatarák megjelenéséről és a mortalitásról gyűjtöttek adatokat.

Az összegyűjtött adatok statisztikai értékeléséből – a testtömegindex, a vérnyomás, a koleszterinszint, a vércukorszint, a dohányzás és az alkohol fogyasztás figyelembe vételével – megállapították, hogy az agresszív prosztatarák megjelenésének kockázata szignifikánsan kisebb a kávézók körében, mint a nem kávézók esetében.

Az agresszív prosztatarákot megelőző hatást a növény inzulin-szerű faktor (IGF-1) szintjét csökkentő és gyulladáscsökkentő hatásával, valamint gazdag antioxidáns tartalmával hozzák összefüggésbe. A szakirodalom szerint az agresszív prosztatarák kialakulásában ugyanis a gyulladás is szerepet játszhat.

Felhasznált irodalom: Shafique et al.: Coffee consumption and prostate cancer risk: further evidence for inverse relationship, Nutrition Journal 2012, 11:42

Egyetemi adjunktus
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar,
Farmakognóziai Intézet

8 cikk

Cimkék ,

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top