Óriás kitekintés

Idén májusban a középszintű biológiai érettségin a diákok többek közt az élővilág egyik legidősebb és legnagyobb élőlényével, a Pandóval kapcsolatban is kaptak feladatokat.

A Pandóról szóló szöveget eloPopulus_tremuloides_8163lvasva valószínűleg sokan meglepődtek, mivel a legeket nem egy állat, hanem egy növény érdemelte ki. A Föld leghatalmasabb élőlénye egy fa, pontosabban genetikailag azonos fákból álló populáció, amely az Egyesült Államokbeli Utah államban 43 hektáron terül el. A kiterjedt fahálózat első ránézésre erdőnek tűnhet, azonban a fák leveleivel és kérgével végzett DNS vizsgálatok 2008-ban megerősítették, hogy egyetlen fajról van szó. A remegő óriásként is emlegetett „erdő” óriási közös gyökérzettel rendelkező rezgőnyárfa-hálózat, amelynek súlyát közel 6600 tonnára teszik. A Pandó, latin eredetű kifejezés, jelentése „terjeszkedem”, és arra utal, hogy a fák sokasága egyetlen egyedből alakult ki, amelynek a gyökere a föld alatt terjeszkedve az eredeti szártól akár több méterre is képes új föld feletti hajtásokat hozni, ezáltal újabb, de az eredetivel megegyező genetikai állományú fák fejlődnek ki egyetlen faj gyökeréből. A Pandó korát nehéz megbecsülni: egyes kutatók szerint a legutóbbi jégkorszak kezdete után jöhetett létre, körülbelül 80 000 éves lehet, míg mások szerint akár 1 millió éve is terjeszkedhet a rezgőnyár a Fishlake Nemzeti Parkban. A több ezer éves folyamat eredményeként a Pandó ma már 47 000 szárból áll. Mivel a szárak és a fák körülbelül 100-150 évig életképesek, ezért az eredeti klón szára valószínűleg már régen elpusztult, azonban a hálózat a folyamatos terjeszkedés miatt fennmaradt. A remegő óriás a legnagyobb élőlény a Földön, de valószínűleg a legidősebbek egyike is. Mivel a fiatal rezgőnyár hajtások őzek és a jávorszarvasok kedvelt csemegéi az utóbbi időben kerítésekkel kezdték védeni az idős óriást. Ezen kívül több idős fát is kivágtak annak érdekében, hogy újabbak növekedését serkentsék.

Ha a környéken járunk, ne hagyjuk ki ennek a természeti csodának a megtekintését! A Pandó akkor a legszebb, amikor a nyár őszbe fordul, ilyenkor ugyanis a széltől rezgő aranysárga levelek káprázatosan ragyognak.

Tudományos segédmunkatárs
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar,
Farmakognóziai Intézet

65 cikk

Cimkék
Top