Ó szép fenyő…

Az erdei fenyő (Pinus silvestris) természetes élőhelye Európa, Ázsia és Észak-Amerika északi, hidegebb területei. A XIX. században a fát sokfelé ültették a talajerózió megakadályozására, azonban Európa enyhébb éghajlatú vidékein a savas esőre különösen érzékeny erdei fenyő nem maradt meg tartósan.

A különböző fenyő fajok illóolaját évezredek óta alkalmazzák gyógyászati céllal, a különböző fenyőgyanták pedig szintén igen sokoldalúan felhasználható nyersanyagot jelentenek. Az erdeifenyőolajat a fa friss tűleveleiből és ágvégeiből vízgőz-desztillációval állítják elő, az így nyert illóolaj színtelen, vagy halványsárga színű, jellegzetes illatú, oxidációra hajlamos folyadék. Az erdei fenyőolaj előállítható a fenyők törzskérgébe ejtett bemetszéseken át kifolyt fenyőbalzsam desztillációjával is, amely eljárás végén a fenyőgyanta marad vissza. A fenyőgyantát az élelmiszeriparban E-195 számon tartják nyilván, és fényesítőszerként alkalmazzák. A fenyőgyantát nevezik hegedűgyantának is, amely elnevezés arra utal, hogy a vonós hangszerek vonóját a jobb hangminőség elérésé érdekében használat előtt fenyőgyantával kenik be. Mivel a fenyőgyanta bőrizgató és helyi vérbőséget okozó hatással rendelkezik, ezért a gyógyászatban kenőcsökben és tapaszokban alkalmazható, azonban az arra érzékenyeknél mellékhatásként kontakt allergiát okozhat.

Az illóolaj monoterpénekben (α- és β-pinén, borneol, bornil-acetát) gazdag. Gyógyászati értéke a tradicionális felhasználás során nyert bizonyítást. Számos más illóolajhoz hasonlóan antiszeptikus, köptető és vérbőséget okozó hatással rendelkezik, ezért külsőleg és belsőleg egyaránt használják. Az illóolaj nyákoldó, antiszeptikus és köpető hatása miatt felső légúti megbetegedések kezelésére inhalálva is alkalmazható. Helyi vérbőséget okozó és enyhe fájdalomcsillapító hatása miatt a reumatikus és neuralgiás fájdalmak esetén használt bedörzsölők, kenőcsök igen gyakori alkotórésze. Az erdeifenyő illóolaját tartalmazó fürdő elkészítéséhez a 35-38 oC-os fürdővízhez 6-8 csepp illóolajat kell adagolni. Láz, szívelégtelenség illetve magas vérnyomás esetén ne alkalmazzunk az illóolaj hozzáadásával készült fürdőt. Az erdei fenyő illóolaja és a belőle készült krémek, bedörzsölők használata nem ajánlott bőrsérülések esetén, továbbá a külsőleg alkalmazott illóolaj nyálkahártya irritációt okozhat. Asztma és szamárköhögés esetén az illóolaj fokozhatja a hörgők görcsét, ezért kerüljük a használatát.

 

Tudományos segédmunkatárs
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar,
Farmakognóziai Intézet

57 cikk

Cimkék
Top