Növények étrend-kiegészítőkben 2. – Hogyan válasszunk étrend-kiegészítőt?

A gyógynövény alapú étrend-kiegészítő készítmények kínálata óriási, ezért sem a terméket ajánló szakembereknek, sem pedig a fogyasztóknak nincs könnyű dolguk a legmegfelelőbb, hatásos termék kiválasztásában. Sajnos nem adható egyszerű, könnyen követhető recept a tudatos termékválasztáshoz, de az alábbiakban felsoroltak adhatnak némi segítséget a helyes döntéshez.

Általános alapelvek:

 • Célszerű olyan cégek termékeit választani, melyek tagjai az ágazati egyesületeknek, mert az ilyen szervezetek tagja csak etikusan működő, a fogyasztók érdekeit szem előtt tartó vállalkozások lehetnek (étrend-kiegészítők esetében például a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete (mekisz.hu) ilyen szervezet).
 • A Magyarországon illetve az Európai Unió más tagállamában előállított termékek gyártóhelyei a hatóságok által viszonylag könnyen ellenőrizhetőek, ezért érdemes ezek közül válogatni.
 • A gyógyszertárban forgalmazott termékeket részesítsük előnyben, hiszen ott nemcsak a termék megbízhatósága, hanem a kellő tájékoztatás is biztosított.
 • A csak internetes forgalmazásban elérhető termékek fokozott kockázatot jelentenek. Internetről csak olyan cég termékeit szabad megvásárolni, amelynél legalább a cég elérhetőségei (telephely, székhely, gyártóhely címe, telefonszáma) megtalálhatóak a honlapon és amúgy a termékek a hagyományos kereskedelmi egységekben (értsd. gyógyszertár, gyógynövény szaküzlet) is elérhetőek. A rejtőzködő vállalkozásoktól óvakodni kell!
 • A kirívóan alacsony ár mindig legyen gyanús, mert az egészségmegőrző termékek minősége csak megfelelő vizsgálatokkal és minőségügyi szervezettel biztosítható. A minőségnek tehát ára van. Ugyanakkor a szokatlanul magas ár is gyanakvásra adhat okot, mert az általában arra utal, hogy rövid távú érdekek vezérlik az értékesítést.
 • Az étrend-kiegészítők között nincsenek csodaszerek, nem alkalmasak betegségek gyógyítására, ezért kerülni kell azokat a készítményeket, melyeket gyógyító, betegség megelőző hatással kínálnak.
 • A hatásos termékekben csak a tényleg szükséges hatóanyagok vannak jelen, a hatás eléréshez szükséges mennyiségben. A vitaminokat, ásványi anyagokat illetve nyomelemeket tartalmazó komplex készítményeken kívül a túl sok, különböző funkciójú összetevő (hüvelykujj szabályként talán azt mondhatjuk, hogy az ötnél több összetevő) mindenképpen elgondolkodtató. A nagyszámú hatóanyagot tartalmazó készítmények hatásossága szakmailag kellően megalapozott módon csak nagyon korlátozottan értelmezhető. Ráadásul az étrend-kiegészítőkhöz használ formák (tabletta, kapszula stb.) sokszor nem teszik lehetővé, hogy a sok összetevő mindegyike kellő mennységben belekerülhessen a termékbe.
 • A termék jelölésén minden olyan hatóanyag mennyisége szerepeljen, amelyről az előállító vagy a forgalmazó a csomagoláson, reklámanyagaiban vagy éppen az internetes felületén bármilyen állítást tesz. Ez ugyan jogszabályi követelmény, de számos példa mutatja, hogy célszerű erre is odafigyelni.

A felsorolt általános alapelvek természetesen a növényi erdetű hatóanyagot tartalmazó készítményekre is vonatkoznak, azonban a növényi készítmények megítéléséhez érdemes még néhány további szempontot is figyelembe venni.

 A gyógynövényi alapú étrend-kiegészítőkre vonatkozó különleges szempontok:

 • A termék csomagolásán szerepeljen a gyógynövény azonosítását lehetővé tevő pontos magyar és tudományos (jellemzően latin) név. Minden növénynek van tudományos neve, ennek hiányában nehezen dönthető el, hogy pontosan milyen gyógynövényt is viszünk be a szervezetünkbe.
 • Annak is ki kell derülnie, hogy a felhasznált gyógynövény mely részéből készült a termékben található hatóanyag, hiszen a különböző növényi részek eltérő hatóanyag-összetétellel bírhatnak ezáltal eltérő lehet a biztonságosságuk és a hatásosságuk.
 • Legyen a terméken olyan információ feltüntetve, amely lehetővé teszi annak eldöntését, hogy milyen esetekben ajánlott a készítmény alkalmazása.
 • Mindenképpen győződjünk meg arról, hogy a készítmény növényi anyagot vagy abból előállított növényi kivonatot (ez utóbbi – a folyékony kivonatok kivételével – gyakran a koncentráltabb forma) tartalmaz. Nem mindegy, hogy a jelölésen megadott mennyiség a szárított növényre vagy a kivonatra vonatkozik.
 • Amennyiben a hatóanyagok között nemcsak a felhasznált gyógynövények (kivonatok) mennyisége, hanem egy vagy több – a növényre jellemző vegyület – úgynevezett tartalomanyag mennyisége is szerepel, az arra utal, hogy a gyártó törekszik egy állandó minőséget és hatásosságot biztosító (standardizált) termék előállítására.
 • A felhasznált növényi anyag és az abból készült növényi kivonat aránya (drog:extraktum arány) arról árulkodik, hogy az étrend-kiegészítő készítményben található kivonat milyen mértékben koncentrált (vagy hígított) a szárított növényhez képest. Ennek hiányában  nem állapítható meg a készítmény hatáserőssége, és azonos gyógynövényt tartalmazó készítmények összehasonlítása is ellehetetlenül. Ideális esetben (bár lehet, hogy ez már túlzásnak tűnhet egy értrend-kiegészítő esetében) a növényi kivonat elkészítéséhez használt kivonószer is megadásra kerül a jelölésen, mert a termékbe kerülő összetevők hatásossága szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy vizet, alkoholt vagy más oldószert használtak a kivonat előállításához.
 • A növényi hatóanyag elégséges mennyisége az egyik legfontosabb kérdés; ennek megítéléséhez érdemes gyógyszerésze segítségét kérnie.

Összegzésképpen azt mondhatjuk, hogy mindig előre átgondoltan és olyan terméket válasszunk, melynek minden hatásért felelős összetevőjének utána jártunk. Fontos, hogy szakemberek segítségével tájékozódjunk arról, hogy a termék mire lehet alkalmas. Ne hagyjuk, hogy a vásárlás pillanatában az előre átgondolt döntésünket egy másik termék pusztán a sokkal kedvezőbb(nek tűnő) árával, vagy csodálatos ígéreteivel megváltoztassa.

Gyógyszertörzskönyvezési osztályvezető
Béres Gyógyszergyár Zrt.

5 cikk

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top