Medveszőlő, nemcsak medvéknek

Az akut, nem komplikált, bakteriális eredetű húgyúti fertőzések a leggyakoribb, kórházi kezelést nem igénylő fertőzések közé tartoznak. Sokan a tünetek megjelenésekor orvosi tanácsadás nélkül választanak növényi eredetű készítményeket.

A húgyúti fertőzések általában az alsó húgyutakat érintik, ezen belül is a legsűrűbben előforduló kórkép a cisztitisz, vagyis a húgyhólyag-gyulladás, melynek jellemző tünetei a gyakori vizelési inger, az égő érzéssel járó vizelés és a kis vizelettérfogat. Az alsó húgyúti fertőzéseket gyakran kíséri éjszakai vizelési inger és deréktáji fájdalom. A húgyhólyag-gyulladás kezelésére megoldást nyújthatnak a növényi eredetű készítmények, azonban a komplikációk és a krónikus fertőzések elkerülése érdekében, valamit tartósan fennálló panaszok esetén érdemes szakorvos véleményét is kikérni.

A legnépszerűbb húgyúti fertőtlenítő növény a medveszőlő (Arctostaphylos uva-ursi), melynek levelét világszerte előszeretettel alkalmazzák. A növény az északi féltekén őshonos, örökzöld cserje. Termése jellegzetes, piros bogyótermés, amely állatok, elsősorban medvék táplálékául is szolgál, azonban a gyógyászatban már az ókor óta a leveléből készült főzetet és kivonatot használják. A növényi drog hatásáért a hidrokinon-glikozidjai (arbutin, metil-arbutin) felelősek, ezen kívül a levél kevés szabad hidrokinont és jelentős mennyiségű cserzőanyagot is tartalmaz. A levél bizonyítottan antibakteriális hatású, a húgyúti fertőzések gyakori kórokozóját, az Escherichia coli törzseit is sikeresen elpusztítja. A növény hatásosságát több esetleírás is alátámasztja, de a növény monokomponensű készítményével végzett klinikai vizsgálat sajnos még nem ismert. Egy vizsgálat során a medveszőlőlevél pitypanggal kombinálva meg­előz­te a cisztitisz kiújulását. Az eredmény egy hónapos kezelés után a következő volt: míg a placebo csoportban a résztvevők 23%-ánál egy éven belül újra megjelent a húgyhólyag-gyulladás, addig a kombinációt szedők körében senkinél nem tért vissza a betegség. A fertőzést megelőző hatást ebben a tanulmányban a medveszőlőnek tulajdonítják, azonban az akut hatások bizonyítására még várni kell.

A medveszőlő levele az alsó húgyúti fertőzések kezelésére eredményesen alkalmazható, emellett állatkísérletekben bizonyították, hogy enyhe vizelethajtó és vesekőképződést gátló hatása is van. A medveszőlő levél elsősorban teaként, valamint növényi gyógyszerként tabletta formájában kapható a gyógyszertárakban. A teát több órán át való hideg vizes kivonással ajánlott készíteni, mert a forró vízzel készített tea a magasabb cserzőanyag-tartalom miatt keserűbb ízű, és a gyomrot is irritálhatja, hányingert és gyomorfájást okozhat. A medveszőlő előnye, hogy a hatóanyagaival szemben nem alakul ki rezisztencia, vagyis a megfelelő hatás a kezelés teljes időtartama alatt fennmarad. Azonban ha a tünetek egy hét eltelte után nem javulnak, akkor orvoshoz kell fordulni. Megemlítendő még, hogy a növénnyel évente maximum öt egyhetes kúra végezhető. Terhesség és szoptatás idején való fogyasztása, illetve 12 éves kor alatti alkalmazása ellenjavallt.

 

gyógyszerészhallgató
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar

10 cikk

Cimkék
Top