Eredményhirdetés: „Mák, az Év Gyógynövénye, 2017” pályázat

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya „Mák, az Év Gyógynövénye, 2017” címmel tudományos poszterpályzatot hirdetett 9-12. osztályos középiskolások számára. A pályázaton 18 csapat vett részt az ország minden részéből.

A pályázatokat a Gyógynövény Szakosztály tagjai (Dr. Csupor-Löffler Boglárka, Dr. Csupor Dezső, Dr. Rédei Dóra, Dr. Tóth Barbara) bírálták el az alábbi szempontok alapján:

  • Tartalom minősége, gazdagsága, kidolgozottsága (0-15 pont)
  • Kivitelezés minősége (0-10 pont)
  • Szakirodalmi források minősége, használata, jelölése (0-6 pont)
  • Ötlet, koncepció (0-5 pont)
  • Formai követelmények betartása (0-3 pont)

A pályázatra számos mind tartalmilag, mind kivitelezését tekintve igen színvonalas alkotás érkezett. A verseny díjazottjai jól megválasztott szakirodalmi információk felhasználásával szépen kivitelezett posztereket készítettek. A poszterekkel szemben nem volt elvárás, hogy átfogóan mutassák be a mákkal kapcsolatos ismereteket, a jó összpontszámú pályaművek között egy-egy részterületre koncentráló és a mákot általánosságban ismertető munkák egyaránt voltak. A zsűri pozitívan értékelte, ha a poszter saját kutatást (pl. felmérés) is tartalmazott, és a kivitelezés egyedisége is fontos szempont volt. Ugyanakkor a kivitelezés minőségénél fontosabb volt, hogy a poszterek csak helytálló információkat tartalmazzanak, és a felhasznált források is megbízhatóak legyenek.

A verseny első díját a Kecskeméti Katona József Gimnázium diákjai, Divald Tamás és Józsa Gábor Márk nyerték el, felkészítő tanáraik Halász Gergely és Takács István voltak. „A mákfélék alkaloidjai és gyógyászati felhasználásuk” című poszterük kivitelezése és tartalmi gazdagsága is kiemelkedő volt. A poszter a mák alkaloidok gyógyászati felhasználását mutatta be. A zsűri külön értékelte azt, hogy a pályázók tudományos igényességgel részletesen kidolgozták a mákkal kapcsolatos szakirodalom egy szűkebb területét.

A második helyezett lett a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium diákjainak, Szászi Józsefnek és Tankó Dorinának a pályázata, amely a mák felhasználásának a jó és a rossz oldalát mutatta be. A „Janus-arcú mák” című poszter elkészítéséhez Tóth Szilva felkészítő tanár nyújtott segítséget. A zsűri értékelése alapján a poszter vázát adó, igen kreatív ötletnek a kidolgozása is nagyszerűen sikerült.

A harmadik helyezett posztert Budapest VI. Kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai: Fenyeres Zsuzsanna, Horváth Virág Lili és Übelacker Benjamin készítették. A pályázat a mák botanikáját dolgozta fel egy igazán esztétikus és jól kivitelezett poszteren. A „Papaver somniferum L. – Kerti mák” című pályázatuk elkészítését Hornyák Gábor felkészítő tanár segítette.

A Szakosztály minden diák és felkészítő tanár munkáját ezúton is szeretné megköszönni.

egyetemi adjunktus
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar,
Farmakognóziai Intézet

65 cikk

Cimkék ,

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top