„Lakóhelyem és a gyógynövények” – plakátpályázat eredmények

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya „Lakóhelyem és a gyógynövények” címmel plakátpályázatot hirdetett 5-8. osztályos középiskolások számára. A pályázatra több mint 30 alkotás érkezett, melyeket összesen 72 diák készített.  Az online beérkezett plakátok az alábbi linken tekinthetők meg.

A pályázatokat a Gyógynövény Szakosztály tagjai (Dr. Csupor Dezső és Dr. Tóth Barbara) bírálták el az alábbi szempontok alapján:

  • Tartalom minősége, gazdagsága, kidolgozottsága
  • Kivitelezés minősége
  • Ötlet, koncepció

A pályázatra számos mind tartalmilag, mind kivitelezését tekintve igen színvonalas alkotás érkezett. A verseny díjazottjai kreatív ötleteken alapuló, szépen kivitelezett plakátokat készítettek. A zsűri pozitívan értékelte, ha a plakát a gyógynövények felhasználását a diákok lakóhelyével összefüggésben ábrázolta és változatos technikák alkalmazásával készült.

A versenyre nevező minden diák oklevélben részesül. A verseny értékelése során a zsűri két első, három második, és négy harmadik helyezettet választott, ők az oklevélen kívül tárgy/utalvány jutalomban is részesülnek.

A verseny megosztott első díját a Zelen Virág Lili a Miskolci Könyves Kálmán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákja nyerte el, felkészítő tanára Csőry Alexandra Gréta és Blaskovics Attila voltak. „Bükk” című plakátjának kivitelezése és tartalmi gazdagsága is kiemelkedő volt. A plakát a Bükk gyógynövényeit mutatta be. A zsűri külön értékelte azt, hogy a plakáton a növények ábrázolása nemcsak művészi, de tudományos igényességű is.

A versenyen a másik megosztott első helyezést a Kempelen Farkas Gimnázium 6. a osztályának csapata nyerte el. A csapat tagjai Ferencz Dominika, Szalmay Luca, és Schadl Dóra voltak, felkészítő tanáruk Tóth Szilvia volt. A diákok pályázatukban a lakóhelyükön, Budafokon alkalmazott gyógynövényeket, az aloét, a nagy csalánt, és a borsosmentát mutatták be. A zsűrit lenyűgözte a plakát részletgazdagsága és interaktív elemei.

Második helyezett lett Csúri Dávid „Gyógyító homokvidék” című alkotása. A pályázó a Kiskunhalasi Református Kollégium Központi Általános Iskola Gy. Szabó Béla Tagiskolájának tanulója, felkészítő tanára Gyóni Julianna. A pályamű készítője a homokvidék jellegzetes gyógynövényeit a „Pitypang Park”-ban ábrázolta, ahol nemcsak a növények tekinthetők meg, hanem ezek hatását is megismerheti a látogató.

Szintén második díjat kapott Füzesi Barbara, a Kempelen Farkas Gimnázium tanulója, akit a „Gyógynövények körülöttünk” című pálya művének elkészítése során Tóth Szilva felkészítő tanár segített. A plakáton nemcsak a legnépszerűbb hazai gyógynövényekről olvashatunk hasznos információkat, de a növények gyógyászatban felhasznált részeit is megismerhetjük.

„Mecseki gyógynövények”  című alkotásával (borítókép) nyert második díjat Kárpáti Kinga és Ormándlaky Sarolta, a Kodolányi János Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 6. osztályos tanulói. Plakátjuk kiválóan alkalmas lehet a Mecsek gyógynövényeinek a megismertetésére és népszerűsítésére. A pályázat elkészítésében Mohácsiné Pichler Nóra tanárnő segítette a diákokat.

Gill Dóra, Horváth Patrícia, Lesching Lizett, Emmert Mínea és Rittlinger Betti „Fűben-fában orvosság” című, szárított növényi részekkel díszített plakátjukon a gyógynövények felhasználását mutatják be, amely kreatív alkotást a zsűri harmadik díjjal jutalmazott A diákok a mohácsi Park Utcai Katolikus Általános Iskola tanulói, felkészítő tanáruk Herr Nikoletta volt.

A zsűri harmadik díjjal jutalmazta Illés Írisz munkáját, aki a „Homoktövis” című plakátján a növény változatos felhasználási lehetőségeit mutatta be. Írisz az Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola tanulója, felkészítő tanára Kalmár Beáta volt.

Harmadik helyezést ért el Vizdák Ludwig, 7. osztályos tanuló a Palotási Általános Iskola diákja, aki a „Csodálatos Nógrád megye” című alkotásában a Palotás melletti településen, Egyházasdengelegen található Biomed Kft. gyárát mutatja be. Ludwigot a pályázat elkészítésében édesanyja, Szénási Anikó segítette és inspirálta.

Harmadik helyezett lett Végh Bernadett a Csabrendeki Általános Iskola tanulója, aki a „Gyógynövények közt” című plakátján színesen és megkapóan ábrázolt számos igen hasznos gyógynövényt. Bernadettet a plakát elkészítésében édesanyja, Véghné Tomor Katalin segítette.

A Szakosztály minden diák, felkészítő tanár és szülő munkáját ezúton is szeretné megköszönni.

egyetemi adjunktus
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar,
Farmakognóziai Intézet

65 cikk

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top