Kurkumin a diabéteszes neuropátiára

A környéki idegek károsodásából adódó idegi fájdalom a cukorbetegek gyakori panasza (ez az úgynevezett diabéteszes neuropátia). A tünetek széles skálán mozognak: végtagok zsibbadása, izomfájdalom, végtagokban jelentkező égető fájdalom. A fájdalmatlan inger (pl. takaró) által kiváltott fájdalom (allodínia) és az enyhén fájdalmas ingerre adott túlzott reakció (hiperalgézia) is jellemző. Mivel az enyhe tünetek kellemetlenek, a súlyosabbak viszont jelentősen rontják a betegek életminőségét, a betegség kezelésére alkalmas újabb és hatékonyabb szerek keresése sürgető feladat.

A kurkuma (Curcuma longa) föld alatti részeiben nagy mennyiségben előforduló kurkumin antioxidáns, antimikrobális és idegvédő hatását már leírták a szakirodalomban. A kurkumin diabéteszes neuropátiában való alkalmazhatóságát több kutatócsoport is vizsgálta, azonban a hatásmechanizmus tisztázására még nem került sor. A fájdalomcsillapító hatás egyik lehetséges útja μ-opioid receptorokat is érintheti.

Az opioid receptorok lehetséges érintettségét állatkísérlettel vizsgálták. Patkányoknál sztreptozotocinnal diabéteszt indukáltak. Egyik csoportot csak kurkuminnal, a másodikat kurkuminnal és naloxonnal kezelték. A kísérlet keretében az infravörös lámpával kiváltott termális hiperalgéziára és mechanikai allodíniára kifejtett hatást vizsgálták. A kontrollcsoport, a diabéteszes csoport és a kezelt csoportok eredményeit statisztikai módszerekkel értékelték.

Termális hiperalgézia vizsgálatnál a kurkuminnal kezelt állatok reakcióideje jelentősen megnyúlt a kontroll- és a diabéteszes csoporthoz képest. A mechanikai allodínia vizsgálatánál a kurkuminnnal kezelt csoport ingertűrő képessége szignifikánsan nagyobb volt a kontroll- és a diabéteszes csoporthoz képest.

A kurkuminnal, valamint kurkuminnal és naxolonnal kezelt két csoport eredményeit összevetve azt tapasztalták, hogy a termális anti-hiperalgéziás hatás csökkent. A naloxon olyan vegyület, amely semlegesíti az ópiát-szerű hatású szereket. A tapasztalt jelenség arra enged következtetni, hogy a kurkumin fájdalomcsillapító hatásmechanizmusában nagy valószínűséggel a μ-opioid receptorok is érintettek.

Felhasznált irodalom: H. R Banafshe et al.: Effect of curcumin on diabetic peripheral neuropathic pain: Possible involvement of opioid system. European Journal of Pharmacology 723(2014):202–206.

Kép: Joachim Schlosser

Egyetemi adjunktus
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar,
Farmakognóziai Intézet

8 cikk

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top