Közönséges orbáncfű

A Hypericum perforatum 30-60 cm magas, Európában honos, évelő növény. A gyógyászatban júniustól nyíló élénk sárga színű virágait tartalmazó hajtását alkalmazzák.

Hagyományos alkalmazás

Az orbáncfű olajos kivonatát bőrgyulladások, sebek, égések kezelésére régóta alkalmazzák, a növény belsőleges, központi idegrendszert célzó használata kisebb múltra tekint vissza.

Bizonyított hatás

A közönséges orbáncfű hatásosságát enyhe és középsúlyos depresszióban számos, megfelelő minőségű (kontrollos, kettős vak) humán vizsgálatot igazolja.

Hatásmód

Az orbáncfű antidepresszáns hatásossága elsősorban azon alapul, hogy egyes idegi ingerületátvivő anyagok (dopamin, a noradrenalin, a szerotonin, a γ-aminovajsav) koncentrációját az idegsejtek közötti (szinaptikus) térben. Ezért a növényben található floroglucinszármazékok (hiperforin) felelősek. Állatkísérletekben beigazolódott, hogy az orbáncfűkivonatok hatásossága szoros korrelációban van a hiperforintartalmukkal.

Figyelmeztetések

A klinikai vizsgálatok adatai szerint az orbáncfűkészítmények alkalmazása viszonylag kevés mellékhatással jár (jellemzően emésztési panaszok). Túladagolva érzékeny egyénekben fényérzékenyítő lehet.
A máj enzimeire hatva több gyógyszer lebomlását, kiürülését fokozza, így azok hatása csökken.  A mindennapos gyakorlat szempontjából a digoxin, az orális fogamzásgátlók, a teofillin és az orális véralvadásgátlók vérplazmaszintjének csökkenése a legfontosabb a lehetséges következmények miatt. Nem kevésbé jelentős, de ritkábban előforduló mellékhatás a ciklosporin plazmaszintjének csökkenése, ami szervátültetést követően akár a beültetett szerv kilökődéséhez is vezethet. A HIV-ellenes kezelésben részesülő betegek számára ellenjavalltak az orbáncfűkészítmények, mert csökkentik a vírusellenes szerek plazmaszintjét. A szerotoninszintre ható antidepresszánsok hatása viszont fokozódhat, ami azok mellékhatásainak megjelenéséhez vezethet. Terhes nőknek és szoptató kismamáknak nem javasolt az orbáncfűkészítmények szedése.

Egyetemi docens
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar,
Farmakognóziai Intézet

24 cikk

Cimkék
Top