Körömvirág

A körömvirág (Calendula officinalis) már az ókor óta ismert és használt, sebgyógyító, hámosító hatású gyógynövény, amely napjainkban is nagy népszerűségnek örvend.

A fészkesvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó, a Földközi-tenger partvidékén őshonos egyéves növény szárazságtűrő, meleg- és fényigényes. Utak mentén, réteken és legelőkön vadon is előfordul, de a gyógyszer- és kozmetikai-ipar nyersanyagigényeinek kielégítésére termesztik is. Gyógyásztati célra a júniusban és júliusban gyűjtött élénknarancssárga virágzatot használják, amely a Magyar Gyógyszerkönyvben Calendulae flos néven hivatalos. A gyógyászati célú felhasználáson túl a növényt kozmetikai ipari alapanyagként és ételszínezékként is alkalmazzák.

A körömvirág hatását a növényben lévő több hatóanyag együttes aktivitása alakítja ki. Legnagyobb mennyiségben poliszacharidot, triterpén- és flavonoid-típusú vegyületeket tartalmaz. Az antimikrobiális hatásért elsősorban a növény illóolaj-tartalmát tartják felelősnek. A körömvirág magas poliszacharid- és triterpéntartalmának kiemelkedő szerepe lehet a gyulladáscsökkentő hatás kialakulásában. A virágzat jellegzetes színét a karotinoidoknak köszönheti, amely anyagok a hozzájárulhatnak a növény sebgyógyító hatásához.

A növényt a népi gyógyászatban régóta használják külsőleg sebgyógyításra és bőrgyulladások kezelésére. A körömvirágteát gyomor- és nyombélfekély esetén fogyasztották, azonban növény belsőleges felhasználása nem része a modern gyógynövény-terápiának, mivel sem a hatásosságra sem a biztonságosságra vonatkozóan nem állnak rendelkezésre bizonyítékok.

marigold-1556979_960_720A körömvirág gyógyászati célú felhasználása elsősorban a régóta fennálló alkalmazáson alapul. A növény kivonatának érképződést serkentő, gyulladáscsökkentő, baktérium-, gomba-, és vírusellenes hatását több kísérletben is bizonyították.

A körömvirág vizes, alkoholos vagy olajos kivonatának külsőleg történő alkalmazása elsősorban, enyhe bőrgyulladások (pl. napégés), kisebb sérülések vagy lassan gyógyuló sebek (pl. lábszárfekély) esetén ajánlott. A virágzat 1-2 grammjából 1,5 dl vízzel házilag is készíthető forrázat, amely alkalmazható még öblögető vagy gargarizáló szerként a gyulladt száj- és garatnyálkahártya kezelésére.

A körömvirágból készült készítmények jól tolerálhatók, külsőleg alkalmazva hosszú távon is biztonságosan használhatók.

egyetemi adjunktus
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar,
Farmakognóziai Intézet

65 cikk

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top