Igyunk-e fagyöngyteát?

A karácsonyi történetekből jól ismert fagyöngynek már az ókorban is „varázserőt” tulajdonítottak, hiszen igazi csoda, ahogy zölden átvészeli a telet, miközben a többi fa lehullajtja a leveleit. Emiatt a tulajdonsága miatt évekkel később, a népi gyógyászatban nagyon széles körben alkalmazták. De valóban csodaszer ez a fehér bogyós növény?

A fagyöngy (Viscum album) egy félparazita, fákon élősködő növény, amely a gazdanövényből nyeri az életben maradásához szükséges ásványi anyagokat és a vizet. A ragadós magja képes megtapadni bármely fafajon és ott kicsírázva a módosult gyökereivel behatol a fa szövetei közé.

De mit is tartalmazhat ez az élősködő növényke, amivel gyógyír lehetett régebben szinte minden betegségre? Ennek felkutatására sok vizsgálatot végeztek, ami azt is eredményezte, hogy a XX. századra a széleskörű alkalmazása leszűkült, és manapság már csak a magas vérnyomás kezelésére, valamint a rák gyógyítására ajánlják.

Sok összetevőt tartalmaz, de a benne lévő polipeptid, a viszkotoxin és a lektin felelősek a növény intenzíven kutatott tumorellenes hatásáért. A lektinek a rákos sejtekben természetes sejthalált váltanak ki, és fokozzák a DNS károsodás kijavítását végző enzimek működését, így a sejtek kisebb eséllyel rákosodnak el. Emellett célzottan gátolják a tumorsejtek növekedését, és számos immunfolyamatot indítanak el. Ezt a tumorellenes hatását humán klinikai vizsgálatokkal is igazolták, amikben beszámolnak még a betegek életminőségének javulásáról, tumor visszafejlődéséről és a túlélés esélyének növekedéséről. Fontos még megemlíteni a betegek számára talán legkedvezőbb hatását, hogy a kemoterápia mellékhatásait mérsékeli, csökkenti a fájdalmat, így rákos betegek palliatív terápiájában alkalmazható. Mivel a fagyöngy csak kis mennyiségben tartalmazza a lektineket, ezért biotechnológiai módszerekkel szerkezetileg hasonló anyagokat állítottak elő, és jelenleg ezen anyagok alkalmazhatóságát vizsgálják klinikai vizsgálatokban. Bár a fagyöngy lektinjei további kutatásokra is érdemesnek bizonyultak és ígéretes utat járhatnak be származékaik, a napi daganatellenes terápiában a fagyöngy nem alkalmazható. Egyrészt mivel a fagyöngykivonatok összetétele változó lehet, így az elért hatások is különbözhetnek. A fagyöngy tartalomanyagainak összetételét erősen befolyásolja, hogy milyen gazdanövényen növekedett, vagy, hogy mikor szüretelték, mivel például júniusban legnagyobb a viszkotoxin tartalma, míg decemberben a lektin tartalma a legmagasabb. Másrészt pedig az alkalmazhatóság feltétele, hogy a szer része legyen valamelyik terápiás protokollnak, ez azonban a fagyöngy esetén nem teljesül.

A másik indikációja a magas vérnyomás csökkentése, amelyért a növény flavonoid, fenil-propán és a fenolsav tartalmát tartják felelősnek. Feltételezhetően, ezek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásukkal érik el a vérnyomáscsökkentést. Viszont fontos kiemelni, hogy ezt a hatást nem igazolják humán klinikai vizsgálatok, csak állatkísérletekben figyelték meg, hogy a flavonoidok, fenil-propán származékok dózis függően érrelaxációt okoznak, és a növény az idegrendszeren keresztül hatva csökkenti a perifériás vérnyomást.

A köztudatban inkább a fagyöngy vérnyomáscsökkentő hatása terjedt el, bár a fagyöngy nem használható étrend-kiegészítőkben, fagyöngytea kapható, ennek alkalmazását azonban semmiképp sem javasoljuk. Egyrészt a fagyöngy vérnyomáscsökkentő hatását egyelőre nem igazolták, másrészt pedig a fagyöngy kivonatok összetétele és a szerek várható hatása is eltérő lehet. Ezen túl magas vérnyomásban szenvedőknél a vérnyomás megfelelő szinten tartása életmentő lehet, ezért nem ajánlott sem az orvos által felírt gyógyszerek elhagyása, sem ezek kiegészítése más, kétes hatású készítményekkel.

A fagyöngy alkalmazása allergizáló hatású fehérjéi miatt veszélyekkel járhat, és a növényből készült tea fogyasztása számos mellékhatással is járhat, okozhat fejfájást, lázat, magas illetve alacsony vérnyomást, hányást, hasmenést és bőrirritációt.

Elmondható tehát, hogy a fagyöngy egy értékes növény, amely várhatóan a terápiában is használható gyógyszerkészítmények ötletadó növényeként fogja elfoglalni méltóhelyét a modern gyógynövényterápiában. De addig is, amíg ez megtörténik, kerüljük a fagyöngytea (és az esetegesen kapható fagyöngyöt tartalmazó étrend-kiegészítők) fogyasztását, mert mint láthattuk a fagyöngy összetétele és hatása igen kiszámíthatatlan lehet.

gyógyszerészhallgató
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar

2 cikk

Top