Hagyományos, mégis új – szorongásoldás levendulával

A szorongásoldó-nyugtató gyógyszerek fogyasztása köztudottan rontja a közúti balesetek statisztikáit. Örömteli fejlemény, hogy forgalomba került egy olyan szorongásoldó, amely nem befolyásolja a járművezetési készséget. Egy bizonyító erejű vizsgálatban a standardizált levendulaolajat tartalmazó kapszula egyszeri bevétele és tartós szedése sem rontotta a vizsgálatban részt vevő önkéntesek vezetési képességét.

A keskenylevelű vagy valódi levendula (Lavandula angustifolia) közkedvelt, Európában nagy hagyományokkal bíró, igen dekoratív félcsereje. A mediterrán térségben őshonos; Európában már korábban több országban elterjedt, ma globálisan termesztik. A levenduláról sokaknak a molyriasztó párna juthat eszébe, pedig ez a növény sokkal több, mint rovarellenesszer. Gyógyhatásai az ókor óta ismertek, bár a görög és római gyógyítók még csak külsőleg használták sebek lemosására, fertőtlenítésére. Neve egykori alkalmazását jelzi: a latin lavare jelentése mosni. Főzetét a középkori szerzetesek belsőleg, elsősorban emésztési panaszok enyhítésére, és külsőleg tetvek elriasztására alkalmazták. A 20. században már ismertek voltak idegrendszeri hatásai is. Varró Aladár Béla gyógyszerész Gyógynövények gyógyhatásai c. könyvében (1941) a levendula hatóanyagaként annak illóolaját jelöli meg, amelynek alkoholos oldatát bedörzsölőként „hisztériára”, belsőleg melankóliára és „ideggyöngeségre” ajánlotta.

A karakteres illatú levendula-illóolajnak két főkomponense a linalool és a linalil-acetát, arányuk bizonyos határokon belül változhat a gyógyszerkönyvi minőségű drogokban is. Az összetétel, így a várható hatás változása elkerülhető a főkomponenseket állandó mennyiségben tartalmazó standardizált termékek előállításával. Az utóbbi évtizedben közzé tett vizsgálatokban a kutatók leginkább a standardizált levendulaolajat tanulmányoztak, megbízhatóbbá téve a kísérletek eredményeit. A klinikai vizsgálatok fókuszába a levendula szorongásoldó hatása került. Bebizonyosodott, hogy a levendulaolaj a hatásos szer a generalizált szorongás ellen. Tartós alkalmazása során enyhíti a mentális stresszt, a nyugtalanságot, és a feszültség oldásán keresztül mérsékeli a szorongás okozta alvászavarokat. Mellékhatásprofilja igen kedvező, ezért a szorongó betegek számára a komolyabb mellékhatásokat kiváltó, ismert feszültségoldó gyógyszerek jól tolerálható alternatíváját jelentheti. Állandó összetételű, garantált hatású levendulaolaj hagyományos növényi gyógyszerként érhető el.

A hatásmechanizmusát vizsgáló kutatók azt találták, hogy – korábbi feltételezésekkel szemben – a levendulaolaj nem olyan módon (GABAA-komplexhez kötődve) fejti ki hatását, mint a nyugtató-szorongásoldó gyógyszerek többsége, hanem egyéb utakon keresztül (szerotonerg rendszer befolyásolásával és feszültségfüggő kalciumcsatornák gátlásával). Az eredmény megmagyarázza, hogy miért nem észleltek közvetlen nyugtató-altatóhatást a klinikai vizsgálatokban, és azt is, hogy a levendula miért nem befolyásolja az autóvezetési készséget.

A levendula illóolaja nemcsak kapszulaként, hanem hagyományos formákban is alkalmazható. A levendulavirág főzete teaként fogyasztható, hatóanyagai inhalálva, vagy illóolajos masszázs során, bőrön keresztül is bejutnak a szervezetbe. A kereskedelmi forgalomban kapható illóolajok esetén azonban számolni kell azzal, hogy a különböző termékek összetétele, minősége változó. Ilyen bizonytalanságok a standardizált illóolajat tartalmazó növényi gyógyszerek esetén nem lépnek fel.

Gyógynövényszakértő gyógyszerész
PharMagist Bt.

2 cikk

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top