Émelygés ellen: gyömbér

A gyömbér (Zingiber officinale) Ázsiából származó évelő növény, amely akár 2 m magasra is megnőhet. Finom illatú gyöktörzsét a virágok elhervadása után gyűjtik be, majd frissen vagy szárítva kerül a piacra. Kínában évszázadok óta alkalmazzák utazási betegségben hányinger, hányás megelőzésére, valamint enyhe emésztőrendszeri panaszok, görcsök, puffadás tüneti kezelésére.

Bizonyított hatás

Számos klinikai vizsgálatban bizonyították hatásosságát utazási betegségben, hányinger, hányás megelőzésében. Felnőttek esetén utazás előtt egy órával kell 1-2 grammot bevenni, amit szükség esetén 4 óránként ki lehet egészíteni további 0,5-1 grammal, de a napi 2-4 grammos adagot nem szabad túllépni.

Hatásmód

Pontos hatásmechanizmusát még nem ismerjük, de állatkísérletek alapján valószínűsíthető, hogy a gyömbér gátolja olyan ingerületátvivő anyagok hatását, amelyek szerepet játszanak a hányás mechanizmusában (pl. acetilkolin, szerotonin). A hatás lényege abban áll, hogy a gyömbér mérsékli a hányinger esetén kialakuló ellenirányú gyomorperisztaltikát (ilyenkor az izomösszehúzódások a gyomortartalmat nem a vékonybél, hanem a nyelőcső felé továbbítják).  A szakirodalomban ellentmondó adatokat lehet találni arra vonatkozóan, hogy a gyomortartalom kiürülésének idejét a gyömbér fogyasztása befolyásolja-e.

Figyelmeztetések

Használata 18 éves kor alatt nem javasolt, mivel gyerekekkel nem végeztek a hatásosságot és biztonságosságot megfelelően alátámasztó klinikai vizsgálatokat. Ha a tünetek 5 nap alkalmazás után sem múlnak el vagy rosszabbodnak, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. A gyömbér hatóanyagaira való túlérzékenység esetén alkalmazása ellenjavallt. Várandós kismamákkal végzett vizsgálatokban nem tapasztaltak magzati fejlődési rendellenességet, azonban a gyömbér alkalmazása terhesség és szoptatás alatt mégsem ajánlott, mivel még sok száz vagy ezer kismamával kellene megismételni a vizsgálatokat, hogy biztosak lehessünk a veszélytelenségében (sejteken végzett laboratóriumi vizsgálatok ugyanis arra utaltak, hogy esetleg magzatkárosító hatás jelentkezhet). Fűszerként alkalmazva, kis mennyiségben ettől a veszélytől nem kell tartani. Ritkán enyhe emésztőrendszeri mellékhatásokat (pl. emésztési zavar, böfögés) okozhat.

Egyetemi tanársegéd
Pécsi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar,
Farmakognóziai Intézet

5 cikk

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top