Gyömbér a műtét utáni hányinger- és hányáscsillapításban

Az altatással járó műtétek után gyakran előfordul hányinger és hányás, amelyet gyakran a műtét utáni fájdalomnál is nehezebb elviselni. Az operációkat követő hányinger és hányás számos egyéb szövődményhez is vezethet (pl. műtéti seb felszakadása, nyelőcsőrepedés), ezáltal meghosszabbíthatja a kórházi tartózkodást és a gyógyulási időt, valamint a kezelés költségei is megnőhetnek. A műtétet követő hányinger és hányás csillapítására számos, különböző módon ható gyógyszer áll rendelkezésre, mégsem létezik aranystandard a probléma tökéletes megoldására, hiszen az egyes kezelések hatékonysága betegenként is eltérő lehet. Napjainkra számos klinikai vizsgálatot végeztek a hagyományosan alkalmazott gyógynövények (pl. gyömbér) hányinger és hányáscsillapító hatásának igazolására is.

A gyömbér több ezer éve ismert gyógy- és fűszernövény; a tradicionális kínai és indiai gyógyászatban hányáscsillapító hatása miatt is alkalmazzák. A gyömbér hányinger és hányáscsillapító hatásának hátterét részben már tudományosan igényességgel is sikerült feltárni. A hányáscsillapítóhatás kialakulásában résztvevő folyamatok egyes összetevőit állatkísérletekkel is bizonyították.

Az Európai Gyógyszerügynökség ajánlása alapján a gyömbér tartalmú készítmények hagyományos növényi gyógyszerként alkalmazhatók utazási betegség tüneteinek az enyhítésére.

A Szegedi Tudományegyetem kutatói által közölt legfrissebb kutatási eredmények fényt derítenek arra, hogy a gyömbér valóban hatásos lehet-e a műtéteket követő hányinger- és hányás csillapítására. A gyömbérrel kapcsolatos metaanalízis számos hasonlóképpen végzett klinikai vizsgálat értékelésével készült. A klinikai vizsgálatokat összefoglaló és értékelő metaanalízisek a bizonyítékokon alapuló orvoslás legmagasabb bizonyíték szintjét képviselik. A metaanalízis legfőbb előnye, hogy minden elérhető adattal számol, így nagyobb statisztikai erővel bír, mint az egyes vizsgálatok külön-külön, ezért egy-egy metaanalízis megbízhatósága igen nagy.

A kutatók a gyömbér hányinger- és hányáscsillapító hatását értékelő metaanalízishez több tudományos adatbázis segítségével gyűjtötték össze az összes elérhető közleményt. Az elemzés során csak olyan randomizált, kontrollált klinikai vizsgálat került értékelésre, amelyekben a gyömbért önmagában, tehát nem valamilyen más szerrel kombinálva és a homeopátiás dózist meghaladó mennyiségben adták műtét előtt és után közvetlenül. Az értékelt klinikai vizsgálatok során a betegeket minden esetben véletlenszerűen két csoportba osztották. A betegek egyik fele 250-2000 mg gyömbért vagy gyömbér kivonatot kapott, míg a másik csoportba kerülő betegek placebót kaptak. Így a gyömbér hatását a placebó hatásához lehetett hasonlítani. A metaanalízis során a beválogatott 10 klinikai vizsgálat statisztikai értékelésére került sor. Az eredmények alapján elmondható, hogy a placebóhoz hasonlítva a gyömbér szignifikánsan jobban csökkentette a hányinger és a hányás mértékét. Bár a gyömbér csökkentette a műtétet követő hányinger és hányás előfordulását, itt az eredmények nem voltak statisztikailag szignifikánsak. A kutatás alapján elmondható, hogy a gyömbér dózis-függően mérsékelheti a hányinger és a hányás előfordulását, azonban a szignifikáns eredmény eléréséhez több mint 1 gramm gyömbér használata szükséges. A gyömbért kapó, illetve a placebó csoportba tartozó betegek azonos mellékhatásokról számoltak be.

Az eredeti tanulmány az alábbi linkről 2018. november 24-ig ingyenesen letölthető.

Tudományos segédmunkatárs
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar,
Farmakognóziai Intézet

62 cikk

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top