Gyógynövényteákkal a jó emésztésért

A többnapos, maratoni ünnepi étkezések gyomrunkat, emésztőszervrendszerünket igencsak megviselhetik. Az ételek, italok túlzott mennyiségű fogyasztása enyhe, de annál kellemetlenebb tünetként felfúvódást, teltségérzetet, hasfeszülést, bélkorgást és bélgázosságot eredményez az emelkedett, ünnepi hangulat és öröm helyett. Szerencsére számos gyógynövény van, amelyek hatóanyagaik révén csillapítani tudják a kellemetlen tüneteket és biztosítják az emésztés zavartalanságát. Ezek fogyasztása különösen ajánlott az étkezéseket követően tea, vagy akár teakeverékek formájában is.

Az emésztést javító (digesztív)  gyógynövények elsősorban a az emésztés serkentésével, az epeképződés fokozásával, a gyomor- és bélrendszeri görcsök oldásával, felböfögés elősegítésével,  a teltségérzet csökkentésével nyújtanak segítséget. A köményfélék (édeskömény, konyhakömény) termése szélhajtó hatású, a hatásért a termésekben található illóolaj felelős. A konyhakömény olaja karvont, dihidrokarvont, míg az édeskömény olaja anetolt, fenkont és esztragolt tartalmaz, míg előbbi íze eléggé megosztó, utóbbié a többség számára kellemes, ánizsos, kissé, csípős, kesernyés. A terméseket a hatóanyagok jobb feltárása érdekében teakészítés előtt törjük, daráljuk meg (ha nem így teszünk, a tea hatóanyagokban szegény lesz). A szintén jellegzetes ízű és illatú ánizs illóolaja összetételében és hatásában az édesköményhez igen hasonló.

Egyik legismertebb gyógynövényünk a kamilla szintén segíthet: nemcsak az enyhébb tünetek, pl. puffadás, görcsök, hasmenés, bélhurut kezelhetőek szárított virágával, de a tápcsatorna gyulladásos, fekélyes elváltozásai esetén is előnyösen alkalmazható. Köszönhető ez többek között az illóolajában található, kék színű kamazulén gyulladáscsökkentő, görcsoldó hatásának. A borsosmenta, amelynek levele kedvelt élvezeti tea alapanyag, jó hatással van emésztésünkre is. Illóolaja, amely a mentolnak köszönhetően jellegzetes ízű, illatú, fokozza a nyálképződést, az epetermelést és -ürülést, így a rossz, elégtelen emésztés javítására használható. Hidegen fogyasztva émelygés, hányinger csökkentésére is javallott. Az epetermelés növelésére alkalmazható a fehér üröm is, amelynek virágzó hajtásai illóolajat, keserűanyagokat tartalmaznak. Az epekiválasztást és -ürítést, akár 3-4-szeresére is növelheti, de emellett étvágyjavító hatása is említést érdemel. Lehetőleg vizes kivonat  formájában fogyasszuk (és ne alkoholos tinktúraként!), mivel a víz nagyon rossz hatékonysággal vonja ki az idegrendszert károsító tujont, így az észszerű mennyiségben fogyasztott tea esetén nem kell mérgezés veszélyétől tartani.

Egyetemi tanársegéd
Budapesti Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Doktori Iskola, Gyógy- és Aromanövények témacsoport

9 cikk

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top