Gyógynövények gyűjtése

Hazánk rendkívül gazdag vadon előforduló gyógynövényekben. A kiváló minőségű magyar gyógynövények világszerte ismertek és elismertek. A vadon elő gyógynövények gyűjtése, feldolgozása és értékesítése sok ezer ember számára nyújt megélhetést. A gyűjtés Magyarországon szervezetten is folyik, ugyanakkor saját célra is gyűjthetünk növényeket. A növénygyűjtés alapvető szabályai azonban mindenkire egyaránt vonatkoznak.

A gyógynövények gyűjtése és feldolgozása különleges szaktudást igényel. A vadon előforduló növényekből készült termékek minőségének biztosításához elengedhetetlen a szakszerű növénygyűjtés, valamint a begyűjtött növények megfelelő tárolása és feldolgozása. A szükséges ismeretek hiányában kockázatos a növényekkel dolgozni. Halálos veszélyt jelenthet a medvehagyma közé került gyöngyvirág. De a foltos bürök mérgező termése is könnyen összetéveszthető az emésztési és légúti panaszok estén használt közönséges ánizs terméssel.

A növénygyűjtés során figyelni kell arra, hogy a természetes állományt ne csökkentsük jelentősen. A gyűjtés helyén hagyni kell annyi termést, érett magot, hogy a növény szaporodása biztosítva legyen. Veszélyeztetett, fokozottan védett fajok nem gyűjthetők.

Körültekintően kell megválasztani a gyűjtés helyét is. Adott területen, egy időben javasolt csak egy fajta növényt gyűjteni az esetleges keveredés elkerülése miatt. Általánosan igaz, hogy a növények gyűjtéséhez a terület tulajdonosától engedélyt kell kérni. Nemzeti parkokban és természetvédelmi területeken csak az illetékes hatóságok engedélyével lehet gyógynövényt gyűjteni. Az állami tulajdonú területeken történő gyűjtésre akkor kell engedélyt kérni, ha a begyűjteni kívánt tétel meghaladja a saját célra felhasznált mennyiséget. A forgalmas utak mentén előforduló növények felhalmozhatják a káros anyagokat, ezért nem ajánlott gyűjteni őket. Szintén célszerű elkerülni a vegyszeres növényvédelemmel kezelt területeket. Ne gyűjtsünk növényt szemétlerakó helyek közelében, és tartósan legelőnek használt területeken sem.

A gyógynövények gyűjtése nem károsíthatja a természetet. Lehetőség szerint csak a gyógyászati célból felhasznált növényi részt gyűjtsük, a ne okozzunk növénypusztulást, és felesleges növénykárosodást. Például a hársfavirág gyűjtésekor csak a hajtásvégeket metsszük le, ne az egész ágakat. Valamint azokat a kistermetű növényeket, amelyeknek a föld feletti virágos hajtását használjuk fel (pl. kisezerjófű), ne tépjük ki gyökerestül a földből.

A növények ismerete segítséget nyújthat a gyűjtés időpontjának megválasztásához. Minden gyógynövényt akkor kell gyűjteni, amikor a legnagyobb a hatóanyagtartalma. A növényi részek gyűjtésére a napos, száraz időjárás és a harmatmentes napszakok a legmegfelelőbbek. A virágot és virágzatot teljesen kinyílt állapotban gyűjtsük. A leveleket rövid nyélrésszel együtt kifejlett állapotukban kell gyűjteni, amikor azok a hajtásról pattintva válnak el. Csak az egészséges, gombás fertőzésektől, rovarrágástól mentes leveleket gyűjtsük. A növények föld feletti, virágos-leveles hajtásainak gyűjtése leggyakrabban a virágzás korai fázisában történik. A gyökereket és gyökértörzseket koratavasszal vagy ősszel lehet gyűjteni. A növények kérgét fiatalabb törzsekről, 2 cm-nél vastagabb ágakról, kora tavasszal gyűjtsük. A rügyeket lombfakadás előtt, február végén, március elején célszerű szedni. A termések gyűjtése többnyire érett állapotban történik, ugyanakkor a csipkebogyót félérett állapotban szedik.

Sajnálatos módon a nem megfelelő növénygyűjtés és a természetes élőhelyek csökkenése miatt számos, korábban nagy mennyiségben gyűjtött növényfaj (pl. pemetefű) állománya veszélyesen megritkult. A magyarországi gyógynövénykincs rendkívüli természeti érték, ezért kiemelten fontos a természet igényeinek szem előtt tartása és a környezettudatos magatartás.

egyetemi adjunktus
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar,
Farmakognóziai Intézet

65 cikk

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top