Gyógynövények és gyógyszerek – mire figyeljünk, ha egyszerre alkalmazzuk őket?

Talán sokak számára meglepő lehet, de bizonyított tény, hogy a gyógynövények befolyásolhatják a gyógyszerek hatását. Ezért bizonyos gyógyszerek alkalmazása során különösen érdemes körültekintően kiválasztani az egyidejűleg szedett gyógynövénytartalmú készítményeket.

A terápia megválasztásának mérlegelésekor a klinikai vizsgálatok és esetismertetésekkel alátámasztott kölcsönhatásokra kell a leginkább ügyelni. A gyógyszerek és gyógynövények közötti kölcsönhatások felismerése a gyógyszerész és a kezelőorvos feladata. Fontos tehát, hogy tájékoztassa ezen szakembereket a gyógyszerei mellett alkalmazott gyógynövényekről is, hogy a lehetséges veszélyeket időben észre tudják venni.

A kölcsönhatások egyik fő oka a májban megtalálható, a gyógyszerek lebontását végző enzimek működésének befolyásolása, serkentése vagy gátlása. Ennek eredménye a gyógyszer hatásának csökkenése vagy fokozódása. Gyakoriság és a veszélyesség szempontjából három gyógynövényt emelünk ki következőkben.

A páfrányfenyő (Gingko biloba) agyi vérellátást serkentő hatása miatt közkedvelt növény. Főként az idősebb korosztály kedveli, de a fiatalabbak is használhatják például vizsgaidőszakokban szellemi teljesítőképességük javítására, bár ez utóbbi hatást klinikai vizsgálatokkal még nem bizonyították. A növény a szájon át alkalmazott véralvadásgátlók hatását fokozva, és növeli a vérzési időt. Ennek megelőzéseképpen, ha a beteg véralvadásgátlót szed, a véralvadási paraméterek szoros ellenőrzése szükséges, illetve műtétek előtt fel kell függeszteni a páfrányfenyőt tartalmazó készítmények használatát.

Az orbáncfű (Hypericum perforatum) 2019-ben az Év Gyógynövénye címet nyerte el, és az enyhe depresszió tüneteinek enyhítésére javallott, kúraszerűen alkalmazott növény. Egyre többen használják, így fontos megemlíteni, más gyógyszerekkel való együttes szedése esetén mi a teendőnk. Minden esetben tájékoztassa orvosát és gyógyszerészét arról, ha orbáncfű-tartalmú gyógyszert szed, az ugyanis egy sor gyógyszer hatásosságát befolyásolhatja, részben az által, hogy fokozza a szerek májban történő lebomlását. Mivel depresszióellenes hatását más antidepresszáns szerekhez hasonlóan fejti ki, ezért ezekkel történő egyidejű alkalmazása nem javasolt. Különösképp nem használjuk együtt a szeretonin visszavételt gátló antidepresszánsokkal, mert ez szerotonerg szindróma kialakulását is okozhatja. Az orbáncfű a hormonális fogamzásgátlók hatását úgy csökkenti, hogy az azokat lebontó enzimek működését serkenti. A beteg áttöréses vérzésre panaszkodhat. Fontos, hogy orbáncfű fogyasztása esetén egyéb védekezési módokat is használni kell a terhesség megelőzése érdekében. A növény a HIV-ellenes és immunoszuppresszív szerek hatását is csökkenti, ezért az ilyen terápián lévő betegek számára használata ellenjavallt. A szívelégtelenség kezelésére használt digoxin és digitoxin esetén is hatáscsökkenést figyeltek meg, így szükséges a beteg állapotának követése. Az orbáncfű csökkenti a véralvadásgátlók hatását, így ezekkel való együtt alkalmazása kerülendő.

Az ginzeng (Panax ginzeng) a fizikai és szellemi teljesítőképesség javítására alkalmazott szer, azonban egyes depresszióellenes szereket szedő betegek esetén fejfájás, remegést alakulhat ki, így használta számukra nem ajánlott.

A gyógynövények azt a látszatot nyújthatják a betegnek, hogy alkalmazásuk a szintetikus szerekkel szemben veszélytelen. A valóság azonban az, hogy ugyanúgy számolnunk kell a mellékhatásokkal és a gyógyszerkölcsönhatásokkal. Ezért kiemelt fontosságú, hogy a már gyógyszeres terápián lévő beteg gyógynövény használata előtt konzultáljon kezelőorvosával és gyógyszerészével biztonsága érdekében.

gyógyszerészhallgató
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar, Farmakognóziai Intézet

20 cikk

Top