Galagonya, az év gyógynövénye 2015-ben

A galagonya (Crataegus fajok) a tradicionálisan használt gyógynövényeink egyike, amelyet 2015-ben a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya az Év Gyógynövényének választott. Nem véletlenül, hiszen a népi gyógyászatban főként szív és érrendszeri betegségek kezelésében nagy szerepet játszó gyógynövénynek ma már számos hatását klinikai vizsgálatok is alátámasztják. A galagonyáról az első tudományos igényű összefoglalás a XIX. századból egy Green nevű angliai orvostól származik, aki elsőként rendelt szívgyógyászati célra galagonyát.

A galagonya jellemzően mérsékelt égövi legelőkön, erdők mentén fordul elő, hazánkban is találkozhatunk vele. A gyógyászatban a virágos hajtásvéget és a növény áltermését használják. A gyógynövény jótékony hatási az ún. procianidinszármazékoknak és flavonoidoknak tulajdonítható. Ezek a komponensek több módon is képesek befolyásolni a szív- és érrendszer működését. A vérnyomáscsökkentő és gyulladáscsökkentő hatás mellett nagyon fontos, hogy a galagonya fokozza a szív összehúzódásának erősségét, ugyanakkor a szívritmuszavar gyakoriságát mérsékli. Ez azért rendkívül jelentős, mivel más szívelégtelenség kezelésében alkalmazott gyógyszerek (ún. digitaloidok) esetében a szív összehúzódását fokozó hatás mellett sok esetben szívritmuszavar merül fel mellékhatásként. A galagonya kivonat ellenben anélkül támogatja a szív pumpafunkcióját, hogy veszélyes szívritmuszavarok kialakulásához vezetne, így előszeretettel alkalmazzák szívelégtelenség kezelésében. Emellett a galagonya terápiás előnye a digitaloidokkal szemben, hogy nagy terápiás szélességgel rendelkezik, így az esetleges adagolási hibák nem járnak nagy veszélyekkel, ellenben a digitaloidok esetében minimális hiba is végzetes lehet.

A galagonya jótékony hatásai között meg kell említenünk az antioxidáns hatást is, amelynek köszönhetően a galagonya védi a szívizmot az oxidatív károsodásoktól. Emellett a ma már népbetegségnek számító magas koleszterinszint kezelésében is előnyös lehet alkalmazása, hiszen a koleszterinszintézis gátlásának és a koleszterin epesavakká történő alakulás eredményeként csökkenti a vér koleszterinszintje.

Napjainkban a galagonyatartalmú készítmények elsődleges gyógyászati javallata a szívelégtelenség kezelése, de más készítmények (nyugtató teakeverékek, érelmeszesedés elleni teák) komponensei között is találkozhatunk vele. Az alkalmazás során jellemzően minimum két hét szükséges, hogy a készítmény kifejthesse jótékony hatását. A hatás fenntartásához a kezelés hosszú távú folytatása indokolt, azonban ha a panaszok tekintetében 6 hét után sem tapasztalható változás, akkor érdemes orvoshoz fordulni. A galagonya terápiás alkalmazása rendkívül biztonságos, ennek ellenére terhesség, szoptatás során, illetve 12 éves kor alatti gyermekek esetén a galagonya használata nem javasolt. Napjainkban a galagonya számos készítmény komponensei között megtalálható. Ezek előnye a hatásosság mellett, hogy rendkívül kedvező mellékhatás-profillal rendelkeznek, így joggal részei a modern fitoterápiának. A galagonyával hazánkban is folytak, folynak tudományos kutatások, ezek egyik eredménye a Crategil® oldat, amelyet prof. Kéry Ágnes és munkatársai fejlesztettek ki.

Gyógyszerész, doktorandusz
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar,
Farmakognóziai Intézet

2 cikk

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top