Fűszerből gyógyszer? – A szecsuáni bors

Ha meghalljuk a szecsuáni bors nevét, egy kínai fűszernövényre asszociálunk. Nem is gondolnánk, hogy akár az általunk használt kozmetikumok összetevőinek a listáján is szerepel. Tisztázzuk tehát, mi is az a szecsuáni bors, és miért kerülhet szóba a gyógynövények között.

A szecsuáni bors, hivatalos latin nevén Zanthoxylum bungeanum terméshéja a hagyományos kínai orvoslás egyik népszerű alapanyaga. A kínai Szecsuán tartományban őshonos cserje termésének héját használják fűszerként és a gyógyszeriparban is. A szecsuáni bors egy 4-5 mm átmérőjű barnásvörös, nagy olaj tartalmú, szárított, szármentes terméshéj.

Csípőssége miatt az angol szakirodalomban sechuan pepper néven lett ismert, így kaphatta a magyar fordítás után a szecsuáni bors elnevezést, azonban semmi köze az általunk ismert borsokhoz. Hiszen a fekete bors egy csonthéjas termés, azonban a szecsuáni bors esetén terméshéjról van szó. Kínában a hivatalos neve a huajiao (esetleg shanjiao, Chuan Jiao), japánul kashonak nevezik. A kínai koriander elnevezés is ezt a növényt takarja.

Számos, bioboltokban kapható fűszerkeverék alapja, mint a kínai ötfűszer keverék (szecsuáni bors, csillagánizs, fahéj, szegfűszeg és római kömény), a Gomasio (szezámos fűszersó) és a Shichimi tograrashi. Szecsuáni borsot külön is lehet kapni, egészben és őrölten egyaránt.

Jellegzetes citrusos ízvilág és enyhe csípősség jellemzi. Elsősorban Kína, Tibet, Nepál és India konyhájának kedvelt fűszere, azonban már Európában és az USA-ban is használják a jellegzetes „ázsiai íz” elérése érdekében. Általában zsiradékon megfuttatva alkalmazzák, hogy a fűszerben lévő illóolaj, egyben a jellegzetes aroma jobban érződjön. A szecsuáni bors jól kombinálható gyömbérrel és fahéjjal. A szecsuáni kacsa és a pong-pong csirke készítéséhez elengedhetetlen, használják még tenger gyümölcsei mellé, illetve halsalátákhoz való szószokhoz.

Ha bárki kedvet kapna a kóstolásához, ajánlom a bioboltban kapható egész szecsuáni borsot. Nagyon jellegzetes ízű, nem nagyon csípős, enyhén bizsergeti a nyelvet.

A szecsuáni borsot évszázadok óta használják a hagyományos kínai népi gyógyászatban. Elsősorban főzetét alkalmazták főleg hányingerrel, bélműködési zavarokkal, hasmenéssel járó gyomor-bélrendszeri megbetegedések esetén. Alkalmazták még fogfájás kezelésére, hiszen mint a szegfűszegnek, ennek a „borsnak” a helyi érzéstelenítő hatása is bizonyított. Külsőleg használva ekcéma, bőrsérülések és kígyómarás esetén alkalmazták.

A szecsuáni bors szerepel az európai (Ph.Eur. 9.) és magyar (Ph.Hg. VIII.) gyógyszerkönyvben. Számos kozmetikai készítményben olvashatjuk az összetevők között a nevét, mint Zanthoxylum Bungeanum Fruit Extract. Viszketéscsillapító hatását használja ki számos termék, amelyeket ekcéma, pikkelysömör kezelésére alkalmazzák. Krémsamponokban és ránctalanító hatású krémekben is alkalmazzák.

Számos kutatás foglalkozik egyéb biológiai hatásaival, hiszen a szecsuáni bors terméshéja több, biológiailag aktív vegyületet is tartalmaz.

A növényben található gx-50 jelzésű vegyület ígéretes jelöltje lehet az Alzheimer-kór kezelésésre irányuló kutatásoknak. Bizonyítékok vannak azzal kapcsolatban, hogy a gx-50 beteg egerek idegszövetében jótékony hatást ért el. Egy speciális teszttel azt is igazolták, hogy az ebben a kórban szenvedő állatok tanulási képessége is javult, miután a hatóanyaggal kezelték őket.

A szecsuáni bors kivonata jótékony hatással van a koleszterin- és vérzsírszintre. Állatkísérletek során, ha a szecsuáni bors kivonatával táplálták az elhízott egereket, a szimvasztatin hatóanyaghoz hasonló koleszterincsökkentő hatást értek el.

A terméshéjban található alkilamid típusú vegyületek – jellegzetes képviselőik az úgynevezett szanshoolok – felelősek többek között a szecsuáni bors csípős ízéért, és helyi érzéstelenítő, viszketés csillapító hatásáért. Állatkísérletek során a vegyületek bőr alá való injektálásával közel hasonló hatás volt elérhető, mint egy, már a terápiában alkalmazott helyi érzéstelenítővel.

A pikkelysömör kezelésében is alkalmas lehet a szecsuáni bors kivonata. Ezt a betegséget a hámsejtek túlságosan gyors osztódása jellemzi. Laboratóriumi kísérletek során sikerült igazolni, hogy a „bors”-ban lévő illóolaj meggátolhatja ezt a túlzottan gyors sejtosztódást.

A szecsuáni bors szájon át fogyasztva a benne lévő flavonoidok gyulladáscsökkentő hatása révén mérsékelheti az irritábilis bél szindróma tüneteit.

Humán vizsgálatokat a szecsuáni bors viszketéscsillapító hatásával kapcsolatban is végeztek, valamint a belőle készült kivonat (Zanthalene) átmeneti ránctalanító hatása is igazolt. Ezen eredmények alapján kerülhetett bele a szecsuáni bors kivonata számos kozmetikumba. Használatuk során nem tapasztaltak számottevő mellékhatást, a megfelelő ideig történő alkalmazására kell csak figyelni.

Egy régi kínai állatgyógyászati szakkönyv (Xie’s Chinese Veterinary Herbology) tiltja a használatát vemhes állatok, illetve szívpanaszok esetén, mivel aritmiát okozhat. A növénnyel végzett kisszámú klinikai vizsgálat miatt nem igazán ismertek a szecsuáni bors mellékhatásai és ellenjavallatai emberek esetén. A rendelkezésre álló adatok alapján a szecsuáni bors fogyasztása esetén előfordulhat mellékhatásként emésztőrendszeri panasz, úgymint gyomorfájdalom és hasmenés. A megfelelő vizsgálatok hiánya miatt nem alkalmazható terhesség és szoptatás esetén.

A megannyi kutatási eredményt látva kijelenthetjük, hogy még igen sok lehetőséget rejt ez a gyógynövény.

Gyógyszerész
Tolna Megyei Balassa János Kórház

1 cikk

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top