Fokhagyma – szagos, de hatásos

A gyógy- és fűszernövényként egyaránt alkalmazott fokhagymát (Allium sativum) az ókori Egyiptomban szent növényként tisztelték. Bár a fokhagyma története az egyiptomi piramisok koráig nyúlik vissza, népszerűsége napjainkig töretlen. Az első feljegyzések szerint a növényt a piramisokat építő rabszolgák testi erejének támogatására alkalmazták. Később azonban démonokat, vámpírokat, ártó szellemeket elűző hatásokkal is felruházták, amely hiedelmek a modern korig megmaradtak. A fokhagymát a középkorban használták a pestis prevenciójára is. A népi gyógyászatban gyakran alkalmazták vizelethajtóként, lázcsillapítására, féregűzőként és immunerősítőként.

A fokhagyma Ázsiában őshonos, de ma már világszerte termesztik. Gyógyászati célból az évelő növény földalatti részét használják, amely 8-14 mellékhagymából tevődik össze és kívülről hártyás buroklevél takarja. A fokhagymaport a hagymák felaprításával és liofilezésével, vagy 65 °C alatti hőmérsékleten történő szárításával, majd ezt követő őrléssel állítják elő. A fokhagymapor (Allii sativi bulbi pulvis) a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalos.

Jellegzetes tartalomanyaga az alliin, amelyből sejtsérülés során a hagymában található alliináz enzim hatására különböző kéntartalmú vegyületek képződnek (pl. aliicin, transz-ajoen, szulfidok). A növényben kisebb mennyiségben más szerves kénvegyületek, kéntartalmú peptidek és flavonoidok is találhatók. A fokhagyma jellegzetes szagát a kéntartalmú illékony vegyületek (pl. szulfidok) okozzák.

Gyógyászati felhasználása modern vizsgálatokon, valamint a növény tradicionális alkalmazásán alapul. A növény vizes kivonata laboratóriumi kísérletek során antioxidáns, baktérium-, vírus- és gombaellenes hatásúnak bizonyult. Állatkísérletekben bizonyították a fokhagymapor és -olaj érelmeszesedés ellenes, magas vérnyomást csökkentő és véralvadásgátló hatását. A kivonat több mechanizmuson keresztül is kedvezően befolyásolja a koleszterin- és lipidanyagcserét. A fokhagyma kivonat direkt értágító hatása is hozzájárul a vérnyomás mérsékléséhez.

A fokhagyma előnyösen alkalmazható érelmeszesedés megelőzésére és a hiperlipidémiák (magas vérzsírszint) kiegészítő kezelésére, amely felhasználásokat megfelelő humán bizonyítékok is alátámasztják. A megfelelő gyógyszeres terápiával együtt használható magas vérnyomás és megemelkedett koleszterinszint esetén is. Antibakteriális és gombaellenes hatásai miatt légúti fertőzések valamint a bőr gombás eredetű megbetegedései során is a terápia részét alkothatja.

Alkalmazásának kifejezett ellenjavallatai nem ismertek. Véralvadásgátló hatása miatt azonban műtétek előtt, fokozott vérzékenység esetén valamint vérhígító, véralvadásgátló hatású gyógyszerek szedése esetén fogyasztása nem ajánlott. A kéntartalmú vegyületek miatt enyhe gyomor-bélrendszeri mellékhatások, kellemetlen lehelet és testszag alakulhat ki. Alkalmazása terhesség alatt biztonságos, tartalomanyagai kiválasztódnak az anyatejjel, ezért szoptatás alatt használata nem javasolt.

Tudományos segédmunkatárs
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar,
Farmakognóziai Intézet

58 cikk

Cimkék
Top