Fényérzékenyítő növények

Mindennapjaink során számtalanszor kerülünk kapcsolatba növényekkel. A nyári időszakban érdemes felhívni a figyelmet a növények egy különleges csoportjára, amelyek elfogyasztásuk után, vagy a bőrrel közvetlenül érintkezve fokozott fényérzékenységet, valamint napsütés hatására égési tüneteket okozhatnak. A fitofotodermatitiszként is ismert jelenséget a növények azon tartalomanyagai okozzák, amelyek fokozzák a fény biológiai hatásait, UVA fénnyel reagálva károsítják a kötőszövetet. A fényérzékenyítő anyagok felhalmozása elsősorban a rutafélék és az ernyősvirágzatúak családjába tartozó növényekre jellemző. A növények helyileg, a bőrrel érintkezve és elfogyasztásuk után is rendelkezhetnek fényérzékenyítő hatással. A fotodermatitisz a fényhatás után 24-48 órán belül kialakuló bőrgyulladás, amely első- és másodfokú égési tünetekkel (pl. viszketés, hólyagképződés) jár.

Számos konyhakerti növény okozhat fitofotodermatitiszt, ilyen például a kapor, az édeskömény, a lestyán, a zeller, a pasztinák és a petrezselyem. Ezen növények mértékletes fogyasztása biztonságos, azonban termesztésük során fokozottan ügyelni kell a bőr megfelelő fényvédelmére. Európában is egyre gyakrabban okoz komoly égési sérüléseket, a hazánkban is előforduló kaukázusi medvetalp. Az özönnövényt szakszerűen kell irtani, ugyanis a hypericummegfelelő védőöltözet nélkül megfogni nagyon veszélyes. Az Európa-szerte közkedvelt dísznövény, a kerti ruta is nagy mennyiségű fényérzékenyítő anyagot tartalmaz. Az emésztést elősegítőként fogyasztott angyalgyökér tea, illetve a depresszióellenes növényi készítményekben alkalmazott orbáncfű egyes anyagai szintén fokozhatják a fényérzékenységet. Ezen készítmények előírásszerű alkalmazása biztonságos, azonban használatuk során a túlzott napsütést érdemes elkerülni.

mineral-water-1532300_960_720A citrusfélék (lime, citrom, édes narancs, keserű narancs) illóolaja elsősorban a bőrrel érintkezve válthat ki fitofotodermatitisz, ezért ha ezeknek a növényeknek a felhasználásával készítünk frissítő italt, utána mindenképpen alaposan mossunk kezet. A bergamottolaj fényérzékenyítő anyagai okozzák a Berlocke-dermatitiszt, amely csepp alakú bőrelváltozás, az ilyen típusú vegyületeket tartalmazó parfümök használata után alakul ki. Veszélyesek lehetnek azok a házilag készített napvédő készítmények, amelyek fényérzékenyítő illóolajat is tartalmaznak. Az összetevők hatásosságának és biztonságosságának megítélésében gyógyszerész és bőrgyógyász segíthet.

Érdekesség, hogy egyes fényérzékenyítő anyagokat bőrgyógyász felügyeletével a vitiligo kezelésére is használnak. A PUVA eljárás során a helyileg alkalmazott fototoxikus pszoralént UVA fénnyel besugározva fokozható az adott bőrterület pigmentációja.

A növények által okozott fényérzékenyítés megelőzhető megfelelő védőöltözettel (hosszú ujjú felső és nadrág, kesztyű), a napfény kerülésével és fokozott napfényvédelemmel. A kialakult gyulladás szakszerű kezeléshez javasolt orvosi segítséget kérni, a tüneteket antihisztamin-tartalmú krémekkel és helyileg alkalmazott gyulladáscsökkentő-készítményekkel lehet mérsékelni. A bőr sötét elszíneződése a bőrgyulladás gyógyulása után is megmaradhat, ennek kezelése hidrokinon-tartalmú készítményekkel lehetséges.

Óvatosan napozzunk a kertben!

 

Kiemelt kép: kaukázusi medvetalp (Heracleum mantegazzianum)

Kép 1:  közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum)

Kép 2: limonádé

egyetemi adjunktus
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar,
Farmakognóziai Intézet

65 cikk

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top