Fekete nadálytő

rough-comfrey-115165_960_720A borágófélék (Boraginaceae) családjának tagjai évelő, lágyszárú növények. Közülük a fekete nadálytő (Symphytum officinale) gyökerét és levelét a népi gyógyászatban zúzódások, csonttörések kezelésére alkalmazzák. A növény nedves területeken, nyirkosabb réteken, ártereken vadon is nagy kiterjedésű állományokban fordul elő, de a gyógyszeripar megnövekedett igényei miatt termesztik is. A fekete nadálytő föld feletti része serteszőrökkel gazdagon borított. Egész nyáron virágzik, jellemző virágzata a bíbor vagy rózsaszín virágokból álló ún. boragoid forgó. Levelei lándzsa vagy tojás alakúak, hullámos szélűek, hosszú levélnyéllel, szárlevelei hosszúkásak, a száron lefutók. A fekete nadálytő sötétbarna vagy fekete színű gyökérzete szerteágazó, belül sárgás, nyálkás tapintású. Gyógyászati szempontból a növény gyökere és levele egyaránt értékes. Gyökere októbertől áprilisig gyűjthető, hatóanyagtartalma tavasszal a legmagasabb. Jó minőségű alapanyag előállítása során célszerű gyors szárítást alkalmazni, amely esetén a gyökér belseje fehér marad.

A fekete nadálytő levele és gyökere nagy mennyiségű poliszacharidot, polifenolos vegyületeket és allantoint tartalmaz. A fekete nadálytő kivonat fájdalomcsillapító, sebgyógyító és gyulladáscsökkentő hatását számos vizsgálatokban igazolták. A hatásért részben a növény allantoin tartalma a felelős, amely gyulladáscsökkentő hatású, továbbá fokozza a sejtek regenerációját. A fekete nadálytő kivonat azonban sokkal hatásosabbnak bizonyult, mint az egyenértékű tiszta allantoin, így feltételezhető, hogy a növény többi tartalomanyaga is jelentősen hozzájárul az előnyös hatások kialakulásához. A nemrég felfedezett nadálytő-szaponinok kémiailag rokonok az ázsiai gázlóban (Centella asiatica) található aziatikozidokkal, amely vegyületek kifejezett sebfertőtlenítő, és sebgyógyulást elősegítő hatását korábban már leírták. A sebgyógyulást elősegíti továbbá a növény jelentős poliszacharid és polifenol tartalma, amelyek gyulladáscsökkentő, sejt- és érfalvédő hatással is rendelkeznek.A növény 0,3%-nyi pirrolizidin-alkaloid tartalomanyagi mérgező hatásuk miatt lényegesek.

nadálytő2A fekete nadálytő föld feletti része és gyökere zúzódások, rándulások, sérülések kezelésére alkalmazható, felhasználása nemcsak a tradicionális használatán alapul. A nadálytő kivonat számos humán klinikai vizsgálatban bizonyult hatásosnak a zúzódások, sérülések kezelésében. A placebónál nagyobb mértékben csökkentette a fájdalmat és az ödémát, és megfigyeltek az alkalmazott adag és a kialakult hatás közötti összefüggést is. A növény a kopásos eredetű ízületi gyulladásra jellemző fájdalom csökkentésére is előnyösen használható, alkalmazása során javulhat a betegek mozgékonysága és életminősége. Hátizom-fájdalom enyhítésére és a véraláfutások kezelésére is használható a nadálytő gyökérből készült kivonat.

A népi gyógyászatban mérgező hatásának felfedezéséig belsőleg, teaként is fogyasztották. A nadálytő toxikus hatású tartalomanyagai miatt belsőlegesen alkalmazva májkárosító hatású, májvéna-elzáródást, májkárosodást, májdaganatot is okozhat. A mérgező anyagok kis mértékben a bőrön át is felszívódnak, ezért a nadálytő kivonatot tartalmazó készítmények külsőleges használata korlátozott. A készítmények legfeljebb 20% növényi részt vagy annak megfelelő mennyiségű kivonatot tartalmazhatnak. A külsőleges készítményeket csak ép bőrfelületen szabad alkalmazni, nyálkahártyán nem. Évente maximum 4-6 hétig lehet használni, napi maximum 1 mg alkaloidot tartalmazó dózisban. Szoptatás alatt és várandós nők számára ellenjavallt a nadálytő készítmények alkalmazása.

egyetemi adjunktus
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar,
Farmakognóziai Intézet

65 cikk

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top