Élelmiszernövények gyógyhatásai – paradicsom

A növények alkalmazása egyidős az emberiséggel. Számos esetben előfordult és előfordul a mai napig, hogy élelmiszer- vagy fűszernövények gyógynövényként is bizonyítanak. A legtöbb ma is használt fűszernövénynek számos kedvező élettani hatása van, ezért ezek különböző hatású gyógyteák alapanyagaként is felhasználhatók.

Az élelmiszernövényeket bemutató cikksorozatunkban a konyhában leggyakrabban használt alapanyagok gyógyhatásait, élettani hatásait mutatjuk be.

A paradicsom (Solanum lycopersicum) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozik. Hazánkban számos más néven is ismert, ezek közé tartozik a paradicska, tomata, tomátó és padledzsika. A paradicsom szó a „paradicsom almája” kifejezésből származik, a növény nevét az olasz pomodoro, vagyis „aranyalma” neve máig őrzi. A paradicsom egy ősi perui- mexikói kultúrnövény, amelyet Európába a spanyol felfedezők hozták a 16. században. Termésének színe miatt Európában először félelmet keltett, mert mérgezőnek hitték, ezért eleinte dísznövényként volt jelen. A mai növény őse még telt, élénksárga színű volt, amelyet először az olaszok kezdtek fogyasztani. A termés színe nagyon változatos: lehet piros, sárga, narancssárga, bordó, fehér vagy akár fekete is. A bogyóméret is sokféle lehet: koktél, cherry, közepes és nagy méretűeket is találhatunk. A fajták az alakjukban is különbözőségeket mutatnak: vannak gömbölyűek, kúpos, cseresznye vagy akár körte alakúak is. A paradicsomot botanikailag gyümölcsnek tekintik, csak kulináris szempontból került a zöldségek közé.

Az érett termés 93–96% vizet tartalmaz, amelyben oldott állapotban szénhidrátokat, szerves savakat (almasav, citromsav), ásványi anyagokat, vitaminokat és karotinoidokat találunk. Ezek mellett jelentős C-, B- és A- vitamin forrás. A paradicsomban található karotinoidok közül érdemes kiemelni a likopint, a luteint, valamint az α- és a β-karotint. A karotinoidok adják a termés színét. A likopin antioxidáns hatással rendelkezik, a bőrben pedig véd a káros UV-sugaraktól. Egy tomatin nevű alkaloidot is termel a paradicsom, amelynek koleszterinszint-csökkentő, valamint gombaölő hatását laboratóriumi tesztekben és állatkísérletekben is bizonyítottak.

A paradicsom az amerikai és a mediterrán étrendnek is elhagyhatatlan eleme. A népi gyógyászatban a paradicsom szárított leveles hajtását vízfürdők készítésére alkalmazták ízületi gyulladás esetén.

Legújabb kutatások alapján a paradicsomfogyasztás tényleg igen egészségesnek mondható. A nagyobb mennyiségű paradicsom fogyasztás elsősorban metabolikus szindróma esetén előnyös, hiszen a paradicsombevitel növelésével csökkenhet a számos betegség és állapot (pl. magas koleszterinszint, magas vércukorszint, szív-érrendszeri megbetegedések és daganatos megbetegedések) kialakulásának a kockázata. Számos humán vizsgálat értékelésével megállapították, hogy a fokozott paradicsom bevitel, akár feldolgozott formában, ketchupként vagy konzervként elfogyasztva is csökkenti a gyomor- és prosztatarák kialakulásának a kockázatát.

gyógyszerészhallgató
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar

2 cikk

Cimkék
Top