Csodamogyoró

A csodamogyoró (Hamamelis virginia) Észak-Amerika Atlanti partjainál őshonos magas cserje vagy alacsony fa. A növény különlegessége, hogy a virágok és az előző évi termések legtöbbször ősszel vagy télen, egy időben találhatók a fán.

A növény ágaiból és leveleiből előállított főzetet terápiás céllal alkalmazták az észak-amerikai indiánok égések, rovarcsípések, kelések és egyéb bőrsérülések kezelésére. A csodamogyoró Európában a 18. század óta ismert dísznövényként.

A növény tavasszal gyűjtött, szárított kérgét, levelét, valamint a kisebb hajtásokból és kéregből vízgőz-desztillációval készült Hamamelidis aquat alkalmazzák a gyógyászatban.

A levél gazdag cserzőanyagokban, és a kivonat hatásainak jelentős része is ehhez a vegyületcsoporthoz köthető. A cserzőanyagok kicsapják a fehérjéket, ezért összehúzó és enyhe fertőtlenítő hatásúak. Külsőleg csökkentik a váladékképződést és szárító hatással rendelkeznek. Enyhe vérzéscsillapító és ödémacsökkentő hatásuk is van, továbbá érösszehúzó hatással rendelkeznek és fokozzák a véralvadást. Különböző vizsgálatokban igazolták a növényben található anyagok antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatását is. A növény kivonata fokozza a vénák tónusát és érösszehúzó hatással rendelkezik.

witch-hazel-252642_960_720A varázsmogyoró néven is ismert növény hatékonyságát elsősorban tradicionális használata támasztja alá. A növényből készült kivonatok külsőlegesen is alkalmazhatók többek közt, ekcéma, bőrgyulladások, aranyér, és napégés esetén. A Hamamelidis aqua tartalmú krém csökkentheti a gátmetszés utáni fájdalmat és gyulladást. A kéregkivonat tartalmazó kenőcs mérsékelheti az ajakherpesz okozta bőrgyulladást.

A nagylevelű csodamogyoró leveléből és kérgéből készült kivonatok összehúzó, gyulladáscsökkentő és helyi vérzéscsillapító hatásúak, ezért használatuk kisebb sebek, horzsolások, bőr- és nyálkahártya-gyulladás esetén ajánlott. A növény kivonatait tartalmazó készítmények alkalmazhatók továbbá krónikus vénás elégtelenség (fájdalom, nehézláb-érzés) és aranyér kiegészítő kezelésére.

A csodamogyoró készítmények alkalmazása biztonságos. A kivonat külsőleges felhasználása során kialakulhat allergiás bőrreakció. Szájon át történő alkalmazás esetén enyhe gyomor-bélrendszeri mellékhatások léphetnek fel.

A nagylevelű csodamogyorót nem ajánlott hosszú időn át alkalmazni. Alkalmazása a megfelelő hiányában nem ajánlott terhesség és szoptatás alatt. A növényből készült termékeket allergia esetén sem ajánlott alkalmazni.

Tudományos segédmunkatárs
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar,
Farmakognóziai Intézet

57 cikk

Top