Citronellaolaj

A citronella illóolaja a parfüm és kozmetikai ipar egyik kedvelt alapanyaga; az ázsiai, afrikai, latin-amerikai konyha kedvelt fűszernövénye, élelmiszeripari ízesítő- és tartósítószer. Az illatos olajat a Cymbopogon nemzetség több fajának föld feletti részéből nyerik, ezeket a fűféléket Amerika és Afrika szubtrópusi és trópusi vidékein termesztik. Két gyakori forrása a jávai (Cymbopogon winterianus) és a ceyloni citronella (Cymbopogon nardus).

Az illóolaj halványsárga vagy barnássárga, friss, citromillatú folyadék. A drágább citromfűolajhoz (Melissa officinalis) hasonló illata miatt annak helyettesítésére, esetleg hamisítására is használják.

A hagyományos gyógyászatban a különböző Cymbopogon fajok illóolaja általában az emésztőrendszeri panaszok, izomfájdalom, gyulladás, illetve kimerültség, meghűlés és nátha elleni külsőleges készítmények összetevői. Ezen kívül rovarirtó szerekben, főleg szúnyogrisztókban fordul elő gyakran.

Tudományosan megalapozott gyógyászati felhasználása nincsen, bár parazitaellenes, gombaellenes és antibakteriális hatását is számos estben bizonyították.

Egyes vizsgálatok azt mutatják, hogy a citronellaolaj belégzése a meglévő légúti gyulladást tovább rontja, ezért megfázás vagy más légúti gyulladással járó betegségek esetén használatát jobb kerülni. Belsőleges használata nem javasolt, mert eddig a biztonságosságát nem vizsgálták. A tömény illóolaj bőrre kenve irritáló lehet. Ritkán kiválthat allergiás reakciót is.

PhD hallgató
Pécsi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Farmakognóziai Intézet

1 cikk

Cimkék
Top