Barátcserje, a nők barátja

Átlagosan a nők 30-80%-a számol be a premenstruációs szindróma (PMS) során fellépő tünetekről. Előfordulhat többek között fejfájás, ingerlékenység, kimerültség, átmeneti súlygyarapodás, de a panaszok erőssége és időtartama nem csak egyénenként, hanem ciklusonként is eltérést mutathat. A terápiában a barátcserje nyert széles körű alkalmazást, amelyet már Hippokratész is a menstruációs panaszok enyhítésére ajánlott. A kezelést a tünetek várható megjelenését megelőző napon ajánlott elkezdeni, ami általában a menstruáció előtti 8-11. napot jelenti, a maximális hatás eléréséhez pedig legalább 3 hónapon keresztüli alkalmazás javasolt.

A barátcserje (Vitex agnus-castus) egy mediterrán területről származó, 2-5 méter magas növény. A terápiában a cserje érett, aromás illatú és enyhén csípős ízű terméséből készült alkoholos kivonatot alkalmazzák. Fontos hatóanyagai többek között az iridoid-glikozidok (aukubin, agnuzid), a diterpének, a flavonoidok (kaszticin) és az illóolaj komponensei.

Bár sok növény esetében a hatásosságat csupán a régóta fennálló használaton alapuló adatok támasztják alá, napjainkban egyre több klinikai vizsgálatot indítanak a növények hatásosságának és biztonságosságának az értékelésére. A barátcserje esetén a felhasználás megalapozottságát a tradicionális használat és klinikai vizsgálatok is alátámasztották.

Egy, a Szegedi Tudományegyetem kutatói által publikált vizsgálat eredményei alátámasztják a növény termésének jótékony hatását a PMS kezelésére. A kutatás célja az volt, hogy a barátcserje hatásosságát és biztonságosságát a rendelkezésre álló klinikai bizonyítékok összegzésével értékeljék. A kutatók több tudományos adatbázis segítségével gyűjtötték össze az elérhető közleményeket. Ezek közül azokat a véletlen besorolásos, kettős vak, placebókontrollos vizsgálatok eredményeit használták fel a metaanalízis elkészítéséhez, amelyekben a vizsgált barátcserje-tartalmú készítmény összetétele ismert volt; ez pontosan három tanulmányt jelent, amelyek során 520, 18 és 45 év közötti női beteget vizsgáltak. A betegeket véletlenszerűen két csoportba osztották: az egyik csoport a barátcserje alkoholos kivonatát tartalmazó készítményt kapott, amelynek napi dózisa 20 mg (120-240 mg növényi anyag), illetve 4 mg (40 mg növényi anyag) volt, a másik csoport pedig placebót szedett. A barátcserje-tartalmú készítményt alkalmazó nő esetén a tünetek javulása szignifikánsan gyakoribb volt, mint a placebót kapók körében. A tapasztalatok alapján az is elmondható, hogy a nagyobb dózisú termék (20 mg) nagyjából kétszer hatékonyabbnak bizonyult a PMS tüneteinek enyhítésére az alacsonyabb hatóanyag-tartalmú készítménynél (4 mg); a fejfájás, az ingerlékenység, a hangulatingadozás, a puffadás előfordulása több, mint 50%-kal csökkent. A vizsgálatokban a résztvevők nem tapasztaltak a készítményekkel összefüggő mellékhatásokat.

Az eredeti közlemény az alábbi linken érhető el.

 

 

gyógyszerész

11 cikk

Cimkék
Top