A kellemes ízű bodza

A fekete bodza (Sambucus nigra L., Caprifoliaceae) májusban virágzó cserje. Fehér színű összetett bogernyő virágzatai feltűnő színfoltok az utak mentén, árokpartokon és az erdők cserjeszintjén. Gyakran dísznövényként is ültetik a kertekbe. Ősz elejére érik be a lilás-fekete színű csonthéjas termése, a bodzabogyó.

A bodza virágzata és termése is felhasználható, azonban ügyelni kell, hogy a levél és az ágvég ne keveredjen a begyűjtött drog közé.

A bodzavirág

A virágzat illóolajtartalmának köszönhetően kellemes illatú. További összetevői a flavonoid-glikozidok, nyálka és cserzőanyagok. Bár klinikai vizsgálat nem támasztja alá a virágzat gyógyászati alkalmazását, teáját több európai országban megfázás kezelésére alkalmazzák izzasztó hatása miatt. Számos állatkísérletet végeztek a virágzat vizes kivonatával, amelyek a vércukorszint-csökkentő, gyulladáscsökkentő és vizelethajtó hatást támasztják alá. Megfázás esetén a kellemes ízű és illatú teája fogyasztható. A nyálkatartalom miatt bevonó hatással rendelkezik, így a gyulladt és fájó torok esetén teájának kortyolgatása csökkenti a fájdalmat. A szüretelt virágzatokból ízletes üdítő készíthető.

bodza-kozeli (2)

A bodzabogyó

A lilás-fekete színű bodzabogyó savanykás-édes ízű. A 0,5 cm gömb alakú termések élénk színéért a gazdag antocianidin-tartalom a felelős, de ugyanakkor gazdag flavonolokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. A bogyó szénhidráttartalma közül kiemelendő a glükóz, fruktóz és pektintartalom. A bodzabogyó esetén sem végeztek klinikai vizsgálatokat, azonban a népi gyógyászatban megfázás és székrekedés esetén alkalmazzák a termésből készült szörpöt, lekvárt, vagy a szárított bogyóból készített teát. Sejttenyészeteken és állatokon végzett kísérletek eredményei ígéretesek. A termésből kinyert flavonoidok megakadályozták a H1N1 vírus sejtbe való bejutását. A terméskivonat immunrendszer serkentő aktivitását is megfigyelték és egy állatkísérletben csökkentette a csimpánzok influenzaszerű tüneteit.

Nem mérgező, de legyünk óvatosak…

A virágzatból készített üdítő biztonsággal fogyasztható. A levelek, ágak és az éretlen termés lektint tartalmaznak. A lektinek olyan fehérjék, amelyeket a növény a legelő állatok ellen termel, hasmenést és hányást okoznak. Ezért a leveleket, ágvégeket és éretlen terméseket tilos gyűjteni.

 

Felhasznált irodalom: EMA/HMPC/44208/2012EMEA/HMPC/283170/2007

Egyetemi adjunktus
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar,
Farmakognóziai Intézet

8 cikk

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top