A kamilla az Év Gyógynövénye

A Magyar Gyógyszerésztudományi  Társaság Gyógynövény Szakosztályának célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon a gyógynövények szakszerű alkalmazásának terjedéséhez. Ennek jegyében indítottuk útjára 2013-ban az Év Gyógynövénye kezdeményezést. Az Év Gyógynövényének megválasztásával évről évre újabb gyógynövényre irányul a figyelem, és a kiválasztott növénnyel kapcsolatos ismeretek, a hatásával, alkalmazásával összefüggő fontosabb információk az érdeklődők széles köréhez juthatnak el. 2016-ban az É Gyógynövényének a kamillát választottuk.

A kamilla, másnéven az orvosi székfű (Matricaria recutita) Kelet-Európában őshonos, de ma már több földrészen megtalálható növény. A 10-40 cm magas, fészkes virágzatú növény virágzatát és az abból nyert illóolajat használják a gyógyászatban. A kamilla nagyon régóta ismert és széles körben használt gyógynövény, már az ókori rómaiak és görögök is alkalmazták gyógyító céllal. Legelterjedtebben emésztési panaszok, megfázással kapcsolatos tünetek, bőrbetegségek enyhítésére használták és használják ma is. Az Alföld eredetmegjelölésben meghatározott területeiről kézi erővel begyűjtött, vadon termő kamilla 2015-óta Hungarikumnak minősül.

Hogyan hat?
A kamilla gyógyhatása több hatóanyag együttes jelenlétének eredménye. A csöves virágok színét is adó sárga flavonoidok a gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatásban játszanak szerepet. A növény nyálkaanyagai és az illóolajában feldúsuló szeszkviterpén-származékok például a az illóolaj jellegzetes kék színét is adó azulének – szintén a gyulladások mérséklésében játszanak szerepet. Az illóolajben lévő hatóanyagok – számos gyulladáscsökkentő gyógyszerhez hasonlóan – a ciklooxigenáz (COX) enzim gátlásával fejtik ki hatásukat.

Mire használható?
Külsőleg alkalmazva kenőcs vagy borogatásik formájában csökkenti a bőr- és nyálkahártya- gyulladását, enyhíti az ekcémás panaszokat, elősegíti a felületi sérülések gyógyulását. Ezen hatásai humán vizsgálatokban is megerősítik. A száj- és a gyomornyálkahártya gyulladásainak kezelésére is igazoltan alkalmas. Belsőleg (pl. teaként fogyasztva) fekély és gyomorhurut esetén javasolható, mivel csökkenti a gyomornedv-elválasztást és a gyomor-bélnyálkahártya gyulladását. A görcsoldó hatású összetevők enyhítik az emésztési panaszokat, bélgörcsöket.

Biztonságos?
A kamilla a legbiztonságosabban alkalmazható gyógynövények közé tartozik. Az orvosi székfűnek tulajdonított allergiás esetek zömét a szennyezésként jelen lévő, vagy a tévesen kamillaként azonosított allergizáló nehézszagú pipitér (Anthemis cotula) okozza, ezért fontos, hogy megbízható forrásból származó, jó minőségű legyen a felhasznált növény. A fészkesvirágzatúak családjába tartozó más növényfaj valamelyikével szembeni allergia esetén keresztallergia előfordulhat.

Az Év Gyógynövénye kezdeményezésről és a kamilláról bővebb információ a evgyogynovenye.hu oldalon található.

Fotó: Dr. Radácsi Péter

Egyetemi docens
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar,
Farmakognóziai Intézet

24 cikk

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top