A gyógynövényismereti-játék eredményei

Lezárult a Gyógynövénylap.hu gyógynövényismereti-játéka.

A játékkal arra szerettük volna felhívni az Önök figyelmét, hogy mennyire fontos az, hogy hiteles forrásból tájékozódjanak a gyógynövényekről. A játékon a Gyógynövénylap.hu Facebook oldalán lehetett részt venni. Azok közt, akik mind a tíz fordulóban helyesen válaszoltak teacsomagot sorsoltunk ki. A játék egyes fordulóin 70-190 fő vett részt. Összesen 35-en válaszoltak mind a 10 kérdésre helyesen. Közülük a Stefik Béláné Szepesi Máriát sorsoltuk ki, így ő nyerte a játék tárgynyereményét. Őszintén bízunk benne, hogy minden részt vevő sok hasznos információval gazdagodott.

Az alábbiakban olvashatják a megfejtéseket.

Gyógynövénylap.hu játék

  1. forduló

Gyógynövény-e a parlagfű?

Helyes válasz:

A parlagfű nem gyógynövény, fogyasztásának semmilyen gyógyászati értéke nem ismert. Sőt, a parlagfű agy- és vesekárosító hatásúnak bizonyult patkányokon, éppen ezért a fogyasztása nem tekinthető biztonságosnak egészen addig, míg további vizsgálatok nem igazolják ezt.

  1. forduló

A közönséges galajra vonatkozó állítások közül válassza ki a helyes állítást!

Helyes válasz:

A növény pajzsmirigyre kifejtett hatását sem laboratóriumi tesztek során, sem állatkísérletekben, sem humán klinikai vizsgálatokban nem tanulmányozták. Jelenleg nem áll rendelkezésre arra vonatkozó adat, hogy a növény milyen hatást fejt ki a pajzsmirigyre, hatása bizonytalan.

  1. forduló

Válassza ki a fekete bodzára vonatkozó állítások közül a helyeset!

Helyes válasz:

Megfázás esetén a kellemes ízű és illatú teája fogyasztható. A nyálkatartalom miatt bevonó hatással rendelkezik, így a gyulladt és fájó torok esetén teájának kortyolgatása csökkenti a fájdalmat.

  1. forduló

Alkalmazható-e a daganatellenes terápiában a B17-vitamin?

Helyes válasz:

Nem. A B17-vitaminnak nevezett anyag nem vitamin. Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy jótékony hatással rendelkezne daganatellenes terápiában. A barackmag fogyasztása akár cianidmérgezést is okozhat.

  1. forduló

Hogyan alkalmazható a körömvirág a modern gyógynövény-terápiában!

Helyes válasz:

A körömvirágteát régen gyomor- és nyombélfekély esetén fogyasztották, azonban a növény belsőleges felhasználása nem része a modern gyógynövény-terápiának, mivel sem a hatásosságra sem a biztonságosságra vonatkozóan nem állnak rendelkezésre bizonyítékok. Kizárólag külsőleg alkalmazható! Vizes, alkoholos vagy olajos kivonatának külsőleg történő alkalmazása elsősorban, enyhe bőrgyulladások (pl. napégés), kisebb sérülések vagy lassan gyógyuló sebek (pl. lábszárfekély) esetén ajánlott.

  1. forduló

Melyik állítás igaz a közönséges dió felhasználásával kapcsolatban?

Helyes válasz:

A jelenlegi bizonyítékok alapján külsőleg bőrpanaszok kezelésére és izzadás csökkentésére javasolják. A diófalevél belsőleges fogyasztásának biztonságossága jelenleg nem bizonyított.

  1. forduló

Válassza ki a tudományosan igazolt állítást a lándzsás útifűvel kapcsolatban!

Helyes válasz:

Torokgyulladás esetén gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító hatású, mivel a benne található poliszacharid bevonatot képez a nyálkahártyán és csökkenti az irritációt.

  1. forduló

A modern gyógynövény-terápia szerint megalapozottan alkalmazható-e az orvosi tüdőfű légúti panaszok esetén?

Helyes válasz:

Nem. A növény légzőszervrendszerre kifejtett hatását sem laboratóriumi (in vitro) tesztek során, sem állatkísérletekben, sem humán klinikai vizsgálatokban nem tanulmányozták. Jelenleg nem áll rendelkezésre arra vonatkozó adat, hogy a növény milyen hatást fejt ki a légzőrendszerre.

  1. forduló

Milyen hatása van és mire használható megalapozottan a kakukkfű?

Helyes válasz:

A kakukkfű-illóolaj antibakteriális hatásának köszönhetően a növény teája külsőleg sebek kezelésére, belsőleg felső légúti fertőzések kezelésére alkalmazható. A nyákoldó, köptető hatás elérésére belsőlegesen alkalmazhatunk teát, vagy kakukkfű tinktúrát tartalmazó készítményeket. A kakukkfű készítmények alkalmazása 4 éves kor alatt nem ajánlott.

  1. forduló

Része-e a modern gyógynövény-terápiának a grépfrút?

Helyes válasz:

Nem. A grépfrút magjának hatásai nincsenek teljesen feltárva – embereken szinte egyáltalán nem végeztek vizsgálatokat. Mindaddig, amíg nincsenek megfelelő bizonyítékok, minden alap nélkülinek kell tartanunk az egyes internetes oldalakon felsorolt gyógyjavallatok zömét.

Tudományos segédmunkatárs
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar,
Farmakognóziai Intézet

65 cikk

Cimkék
Top